verder terug begin

Mark Söhngen

Popmuziek voor trekharmonika

Toen ik 14 was werden bij muziekwinkel van Boxtel in de Veestraat de platenbakken-labels ‘Populair’ vervangen door ‘Pop’. Een nieuwe muzieksoort was geboren.

[13] Mark Söhngen • niveau 2-3 / CF

Rolling Stones, Beatles, the Who, Dylan, The Byrds, Led Zeppelin, Q65, CSN&Y, The Cream, waren onze helden, met liedjes die zich vastzetten in onze harten en geesten. Als ik de lijzige stem van Lennard Cohen hoor dan ruik ik nu nog steeds de petroleumkachel van ons versgekraakte zelfopgerichte jongerencentrum (1969), met diverse andere bijpassende geestverruimende geuren trouwens, en als ik aan Group 1850 denk dan zie ik nu nog de veelkleurige diaprojeksie-lichtsjow voor me (ecoline en afwasmiddel tussen twee glasplaatjes)…

Prachtige tijd, goeje herinneringen, in de jaren daarna aangevuld met talloze andere mooie liedjes en muziekjes, allerlei stijlen popmuziek met bij elk liedje wel een herinnering aan een vakantieliefde, een schoolfeestje of een popfestival in de modder.

En dan nu: waarom niet eens geprobeerd om een stel van die mooie liedjes zelf te gaan spelen op onze geliefde trekharmonika? Een ander idioom misschien, andere akkoorden, veel syncopen, maar juist vanwege al die associaties en herinneringen de mooie moeite waard om er eens wat energie en tijd in te steken. En om er dan misschien tot je eigen en andermans verbazing achter te komen dat je veel van die liedjes ook uit je eigen trekharmonika kunt laten klinken….. Mooi toch?

Ik speel trekharmonika en accordeon in Taaftere, Kruis en Mol en Captain Gumbo, geef cursussen en workshops en schrijf af en toe een trekharmonikaboek.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Harmonicahoek     > Trek er es Uut       > Nieuwsarchief         > TEEU 2020           > Basisinfo             > De workshops               > [13] • Mark Söhngen

Google Analytics Alternative