verder terug begin

Auke Eringa

Terug naar de Middeleeuwen

Je kunt het je bijna niet voorstellen maar lang voor dat de trekharmonica was uitgevonden werd er al mooie muziek gemaakt. Met behulp van trommels, fluiten en vedels wist men de dansvloer vol te krijgen. Er werd overal gezongen. Harpen tokkelden, doedelzakken mekkerden, draailieren maalden, pauwen krijsten. Het was één groot eeuwigdurend Trekeresuut. Dus het ligt voor de hand om de muziek uit die fascinerende tijd terug te halen naar Kasteel de Berckt in Baarlo.

[3] Auke Eringa • jongerengroep / vanaf 12 jaar

De vraag is alleen: 'is er bladmuziek uit die tijd?' De oudste muziek de ik in de kast heb staan komt uit Trekpop deel I van Mark Söhngen. Dat is uit de Sixties. Ik kom dus zeker 500 jaar tekort!

Maar eens even zoeken op internet:
Op Wikipedia lees ik dat de monnik Guido van Arezzo het do-re-mi heeft uitgevonden rond 1025. Dat lijkt me een mooi startpunt. Vanaf die tijd moet er dus muziek te vinden zijn. En anders gooien we er gewoon een scheut R&B (Renaissance en Barok) bij.
Op Spotify kom ik steeds bij ene Tielman Susato uit als ik Renaissance intyp. Het klinkt goed. Er doet zelfs een trompet mee. Daar weet ik wel iemand voor. En vorig jaar hadden we ook een harp in de groep en een kinderdoedelzak en een marimba en een vedel!
Kortom: ik zie het helemaal zitten!

Iedereen tussen de 12 en de 18 mag komen meedoen!

  1. p.s. We gaan ook middeleeuwse instrumenten maken en beschilderen dus geen zondagse kleren aandoen.
  2. p.s. Neem allemaal een trekharmonica (liefst CF) mee van je ouders of grootouders zodat we 1 middeleeuws deuntje met zijn allen op trekzak kunnen gaan spelen.

Multi-instrumentalist Auke Eringa is sinds 2013 docent voor de jongerengroep op Trek er es Uut. Hij geeft trekharmonicales in onder andere Zwolle en Drachten. Hij speelt bij de volgende bands: Sidaro (Folk en Klezmer), de Akoestini's (Skiffle en Hoempah) en De Tempeliers (Middeleeuws vermaak en R&B).
 


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Harmonicahoek     > Trek er es Uut       > Nieuwsarchief         > TEEU 2020           > De workshops             > [3] • Auke Eringa

Google Analytics Alternative