verder terug begin

Mark Söhngen

Blues, Gospel en Soul from Deep Down South

In het zuiden van de Verenigde Staten vonden in de loop der tijden op muzikaal vlak allerlei wonderlijke kruisbestuivingen plaats. Blues, worksongs, country, cajun, zydeco, allerlei Europese immigrantenmuziekjes, psalmgezang met laaange noten, jazz, rock&roll, swamprock, er kwam daar van alles bij elkaar en dat liet mekaar niet ongemoeid...

[13] Mark Söhngen • niveau 2-3 / CF

Blues en engelse religieuze hymnen verbonden zich tot gospel-muziek, swingende liedjes, niet al te moeilijk en met veel herhalingen zodat iedereen lekker mee kon doen, ook latere popjongens zagen het leuke ervan in (Bob Dylan: I shall be released), zonder al te vroom te worden trouwens.

Kerkkoor

Van gospel naar soul-muziek was de stap niet zo groot: de gelovige teksten werden vervangen door wat wereldsere woorden en op zaterdagavond in het zelfde swingende muzikale idioom in de joints en dance-halls ten gehore gebracht.
Bijna alle soulzangers en –zangeressen zijn begonnen in het kerkkoor. En de overstap van kerkkoor naar soulband werd hen niet door iedereen in dank afgenomen. Dominee Pointer was dan ook pissig op zijn drie dochters toen ze zich de Pointer Sisters gingen noemen. Aretha Franklin (ook domineesdochter) is zich haar hele leven in beide sferen thuis blijven voelen.

Country

We zullen uit deze sferen van Blues, Gospel en Soul een paar mooie nummers uitkiezen en er flink mee aan de slag gaan, met misschien een uitstapje naar de Country-muziek.
Goed te doen op de trekharmonika en er valt natuurlijk weer van alles te leren op het gebied van balgvoering, vingerzetting, 2e stemmen, akkoordbegeleiding rechts, zingen en spelen tegelijk enz.

Mark Söhngen speelt trekharmonika en accordeon bij Kruis en Mol (voor scholen) en verder in een scala aan uiteenlopende muziekgezelschappen.

Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Harmonicahoek     > Trek er es Uut       > Nieuwsarchief         > TEEU 2019           > Basisinfo             > De workshops               > [13] • Mark Söhngen
Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.

Google Analytics Alternative