verder terug begin
CF • Middengroep

 

Tarmo Noormaa

9. ‘Back to the Roots’ op z’n Ests

Ik kom uit Estland, speel trekharmonika en geef er les in. Ik heb gestudeerd aan de volksmuziek-afdeling van het Viljandi Culture College en werk daar zelf sinds 2002. Je zult veel met de balg werken en door terug te gaan naar de wortels van het trekharmonikaspel zul je hopelijk nieuwe aspekten van je instrument ontdekken.

Ik doe onderzoek naar de verschillende trekharmonikaspeelstijlen in Estland: er wordt hier nog veel gespeeld op de lõõts gespeeld, een typische Estlandse vierrijer. Ik speel daar vaak op bij bruiloften en verjaardagsfeesten. In het zuiden, op de eilanden in het westen en ook in het zuidoosten zijn zeer speciale en zeer oude speelstijlen bewaard gebleven.

Het repertoire is mede afgeleid van dat van de Estlandse doedelzak en van de kannel (oud snaarinstrument. De melodieën bestaan uit kleine motieven die je kunt variëren en zijn makkelijk te spelen op de tweerijer. Ik vind ze erg mooi, omdat ze een oude kracht in zich hebben en veel ruimte laten voor improvisatie, ze zijn ritmies en uitbundig!

Steun De Harmonicahoek Terug   > Home     > Trek er es Uut       > TEEU archief         > TEEU 2011           > Workshops             > Tammo Noormaa
Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:
> Zweverink Muziek.

Google Analytics Alternative