Toen we bij het hofje aan het oefenen waren, kwam een oude man naar buiten, die hier al woonde toen deze woninkjes nog echt voor de arme luiden waren. Hij sprak zo plat Haags, dat we bijna Sjaak Bral als tolk nodig hadden. “Ik heb ook nog ergens zo’n onchromatisch instrument,” zei hij. Om even later te verschijnen met een oude, edoch nog goed werkende rode Hohner Erica.

Speciaal voor de Hagenaars en Hagenezen:

Over de harmonica in woord en geluid

Ooit was een trekharmonica geen onbekend verschijnsel in Den Haag. Je kon het instrument zelfs huren bij de vele inmiddels verdwenen muziekzaken. Maar dat is ver verleden tijd. Kortom: tijd voor een voorlichtend optreden.

door Eduard Bekker

Het instrument is veel verward met de accordeon, waar die veel op lijkt. Sinds het huwelijk van Zkh. Prins Willem Alexander en Prinses Maxima ook met de bandoneon.

Hier in Den Haag is de trekzak volkomen onbekend (Overigens soms ook elders) en dat is zeer onterecht. Als er één instrument is waar westerse muziek in zijn oorspong goed op kan worden vertolkt is het de trekharmonica: een klein dansorkest, dat je letterlijk helemaal in de hand hebt. Dat maakt het spelen van de trekzak zo leuk. Opmerkelijk is dat veel mensen, die gestopt zijn met werken zich ineens realiseren dat ze tijdens hun leven nooit muziek hebben kunnen maken. En zich dan bij mij melden voor een aantal lessen. Dat zijn de meeste leerlingen, die ik de afgelopen jaren heb gehad.

I especially loved the music!!! If you have any possibility - please tell that man from me how happy he made me with his pull-harmonica!!! You must promise!!

Reactie na een van de eerste rondvaarten, die ik diatonisch mocht inwijden.

Zal ook Den Haag deel gaan uitmaken van de wederopleving van de trekzak - zoals de harmonica ook vaak wordt genoemd? Die opmars is eind vorige eeuw begonnen in de noordelijke provincies, in het Oosten en het rond Nijmegen en duurt nog steeds voort.

Enkele jongeren hebben het instrument inmiddels ook ontdekt: Wouter Kuyper, Jet Zoon, Harriët de Jonge, bijvoorbeeld en niet te vergeten Remco Sietsema, die met de popformatie The Tunes regelmatig op radio en televisie is opgedoken. En wat te denken van Dwayne Verheyden, die regelmatig speelt met de beroemde TexMex-trekharmonicaspeler Flaco Jimenez?

Speel ik op de Fred, een van de chiqueste winkelstraten van Den Haag. Hoor ik ineens een gelach vanuit de kaaswinkel, waar ik bij sta. Kijk ik naar binnen. Staat de baas van het spul door de winkel te dansen met een van zijn klanten... Daarom hou ik zo van de trekzak: vanwege het onverwachte, het uitbreken uit het allerdaagse.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > 2012         > Optreden Twiet Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)