Ik dacht: “Dit is het”

“Trikitixa typisch openlucht-instrument”

Harriët de Jonge met de ‘oude’ trikitixa van Xabier Arakama – Op 11-jarige leeftijd begonnen.
  • Harriët de Jonge met de ‘oude’ trikitixa van Xabier Arakama – Op 11-jarige leeftijd begonnen.
Foto: Eduard Bekker

Tijdens ‘Trek er es Uut’ 2003 in Nijmegen, maakte een 19 jaar jonge workshopdocente meteen naam bij haar presentatie op donderdagochtend, waarbij ze aantoonde het Baskische genre al helemaal in de vingers te hebben. Het verhaal van Harriët de Jonge is een levend voorbeeld van het feit dat goed muziekonderricht van jongsaf aan van doorslaggevende betekenis kan zijn op de muzikale ontwikkeling.

1 juni 2003
door Eduard Bekker

Al op de basisschool maakte Harriët – opgegroeid en woonachtig in het Groningse Ten Boer – al kennis met de trekharmonika, want tijdens de muzieklessen op de basisschool gebruikte lerares Geraldien van Mechelen – geen onbekende op trekzakgebied en al langere tijd actief in de Groningse folkscene – uiteraard een trekzak. Harriët was meteen gegrepen door het instrument (Maar ik was zeker niet de enige).

Trikitixa

Op haar 11de begon zij met harmonicalessen bij Geraldien en het ging hard met de lessen: na twee jaar bleek ze het instrument al helemaal te beheersen.

Bij Muziek Zonder Grenzen – het jaarlijks internationale muziekgebeuren op Schiermonnikoog met een hoog trekzakgehalte – kwam ze in aanraking met het Baskische genre, toen zij een workshop volgde bij Izarne Garmendia. Dit is het, dacht ze en ontwikkelde haar spel verder, hierbij intensief luisterend naar cd’s met Baskische muziek.

Foto van Harriët tijdens de presentatie. Ze begeleidt haar groep met de pandero, de Baskische tambourijn.
  • Foto van Harriët tijdens de presentatie. Ze begeleidt haar groep met de pandero, de Baskische tambourijn.


Meer Basikische workshops volgden. Xabier Arakama, de docent van de derde ‘Baskische’ workshop die ze volgde, was zo onder de indruk van haar spel, dat hij aan haar een van zijn één van zijn trikitixa’s over deed. (Voor de leek: ‘trikitixa’ is zowel de benaming van Baskische volksmuziek als voor de harmonika die hiervoor wordt gebruikt: een trekharmonica met chromatische basvoering en een fors volume, omdat in Baskenland veel in de buitenlucht wordt gespeeld.)

Nadat trekharmonikaspelers met workshopervaring haar de fijne kneepjes van het geven van een workshop hadden bijgebracht, durfde ze de stap naar ‘Groesbeek’ te wagen. Haar leerlingen toonden zich heel tevreden.

Overigens is Harriët de Jonge nog niet zelf in Baskenland geweest. Maar ik hoop er beslist een keer naar toe te kunnen gaan, om er veel muziek te maken met anderen samen.
 

Een fragmentje Baskisch tijdens de groepspresentatie van zaterdag 31 mei.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2004         > Interview Harriët de Jonge Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)