Pot, Baumgarten & Friends

LYON 400

Peter Pot en Philip Baumgarten zijn al sinds midden jaren ’90 muzikale vrienden. Een opmerkelijke samenwerking want Philip ademt jazz en Peter wilde leren improviseren, waar hij destijds nog niet mee bezig was geweest. Tegenwoordig draait hij daar zijn hand niet meer voor om en verricht baanbrekend werk op zijn instrument de diatonische accordeon.
Peter Pot heeft zich ontwikkeld voorbij virtuositeit, op zoek naar het mooie verhaal en het juiste vibrato, en is volledig vrij in zijn improvisaties.

De diatonische accordeon van Pot spreekt een nieuwe taal maar blijft trots op zijn moedertaal het dialect van melancholie in een Italiaans stadje, van heen-en-weer, van zuchten, klepperen en grote dynamiek, Philip moest leren om adequaat om te gaan met de folkachtergrond van Peter, wat ook voor hem een belangrijke leerschool was.
In 2011 maakte hij overigens een schitterende jazz CD (The Arrival) met het ‘Philip Baumgarten’ Trio, waarvan ook ‘Friend’ Leonieke Vermeer deel uitmaakt. Jarenlang speelden Peter en Philip samen met Arie van lienen als ‘Pot, van Lienen & Baumgarten’ en maakten zij furore op de podia waar serieuze luistermuziek wordt gespeeld.

Gegroeid bandgevoel

Opmerkelijk is hoe mooi de stukken van Peter en Philip bij elkaar passen en elkaar aanvullen. Deze CD is het resultaat van een gegroeid bandgevoel van ‘Pot Baumgarten & Friends’. De stukken kregen de tijd om in de oefenruimte te groeien en er was ruimte voor ieders inbreng. Naast Pot en Baumgarten, draagt René van Astenrode twee stukken bij op deze CD. De bandleden genieten enorm van het spelen met de verschillende klankkleuren en karakters van hun instrumenten! Het plezier in muziek maken, het respectvol gebruik maken van elkaars invloeden en kwaliteiten resulteerde in een bijzondere mix van eigenzinnige volksmuziek en jazz.

Leonieke Vermeer (piano): ‘Het spel van pianiste leonieke Vermeer zit mooi tussen enerzijds de lichtvoetigheid en het gemak van Ahmad Jamal en anderzijds de zwaardere percussieve tonen van Mal Waldron, met soms een stug vleugje Monk: Dagblad V.h. Noorden.

Lotte van Veldhoven (cello): zij speelt naast haar vaste pianotrio graag kamermuziek in verschillende formaties. Ze is actief in kamerstrijkorkest Camerata Ardesko waarmee ze o.a. optrad in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. In 2011 trad ze toe tot de band ‘Pot Baumgarten & Friends’, waarin ze een prachtig klassiek getinte inbreng heeft.

René van Astenrode (vibrafoon & percussie): kennen we van zijn kwartet ‘Good Vibes' waarin zijn stukken worden gespeeld, een band die hij oprichtte na het voltooien van zijn conservatorium studie. Hij gaat regelmatig op tournee in Frankrijk en Duitsland met diverse van zijn formaties.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Muziek       > CD         > Pot & Vrienden           > Lyon 400 Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)