TablEdit-bewerkingen van Hans Elst

Nederlandstalige handleiding voor TablEdit

De Harmonicahoek

TablEdit is een muzieknotatieprogramma, dat gebruik maakt van notenschrift en tabulatuur om bladmuziek te genereren en te bewerken. Het heeft diverse in- en uitvoermogelijkheden, o.a. een midi-afspeelmogelijkheid, heel handig om vertrouwd te raken met de melodie.

> Meer

 

Onderstaande bewerkingen zijn door Hans Elst gemaakt met TablEdit.


The Scarlet Tide

Nog een mooi en gevoelig nummer van Alison Krauss is The Scarlet Tide, gezongen in de film Cold Mountain. Hieronder twee versies: eenstemmig en tweestemmig (althans het refrein).


Thema uit de film ‘Schultze gets the Blues’

Enige tijd geleden kocht ik de CD met muziek uit de film Schultze gets the blues. Hierop staat o.a. ‘Schultze Ballade’ (gespeeld op accordeon), een nummer dat ik mooi vind, heel rustig, gevoelig en gedragen gespeeld. Ik vond het als relatieve beginneling een uitdaging dit nummer te bewerken voor de trekharmonica.
Ik heb toen eerst een mp3-versie gemaakt en deze met behulp van het programma Audacity op de (voor mijn instrument) goede toonhoogte gebracht en vervolgens stukje voor stukje proberen na te spelen en te noteren met TablEdit. En het lukte!
Wat de begeleiding betreft: die is volgens mij met de trekharmonica niet helemaal na te spelen, met name in de maten 32 en 33. Ik heb deze in ieder geval zo eenvoudig mogelijk gehouden: 4 bassen/akkoorden per maat (hoewel het er 8 moeten zijn), maar deze moeten dan wel slepend gespeeld worden. Hier kan natuurlijk op allerlei manieren gevarieerd worden: 8 bassen/akkoorden met wisselbassen en mogelijk nog andere variaties. Maar ook in deze eenvoudige versie kun je je best uitleven om de goede ‘touch’ te vinden.
 


Muziekfragment van de CD.


Midi-bestand (in F)


Bewerking met assistentie van Joop van Doorn.


Tweede bewerking met assistentie van Joop van Doorn.


Mockingbird Song

Een tijdje geleden kwam ik al zappend terecht in een TV-concert van een zangeres waarvan ik nog nooit gehoord had: Katie Melua. Ik was er meteen weg van. Zij heeft een heel apart, fijn, stemmetje, waarmee ze mooie, zeer uitlopende nummers zingt. Dus ik de volgende dag naar de muziekwinkel en de CD ‘Call of the search’ gekocht.
En ik heb tegenwoordig zoiets van: als het mooi is, moet het ook op de trekharmonica gespeeld kunnen worden. Ik begon met het stuk dat ik het mooist vind: ‘The closest thing to crazy’.
Maar wat ik ook probeerde, het lukte niet. Teveel halfjes, denk ik dan. De volgende poging betrof de ‘Mockingbird Song’, en deze keer had ik meer succes (het betreft een wat vereenvoudigde versie). En TablEdit was hierbij een onmisbaar hulpje. Maar om het zo swingend te spelen als zij het zingt?


The closest thing to crazy

Kort nadat ik de "Mockingbird Song" had bewerkt kreeg ik van Simon Plantinga de tip dat ik de bladmuziek van "The closest thing to crazy" kon vinden op Internet, n.l. op de site www.sheetmusicdirect.com. Het nummer staat op deze site in de top 10.
Ik heb de bladmuziek toen aangeschaft en ben aan de slag gegaan. Ik ben er uit gekomen (met die halfjes viel het dus nogal mee), hoewel de begeleiding best moeite kostte. Misschien zijn er suggesties voor verbetering.
Ik vind het overigens een mooi, maar moeilijk te spelen nummer, maar dat is persoonlijk.


Pie Jesu

Verder rond kijkend op bovengenoemde site voor bladmuziek kwam ik het wonderschone, meerstemmige, Pie Jesu tegen uit het Requiem van Andrew Lloyd Webber (ook de maker van de Phantom of the Opera). Ik heb een uitvoering hiervan op CD-I (voor wie nog weet wat dat is), gezongen door Sarah Brightman en Paul Miles Kingston, maar die kan ik niet meer afspelen. Dus voortaan maar op de trekzak.


Father and Son

Op gehoor heb ik een bewerking (in C) gemaakt van het instrumentale nummer ‘Father And Son’, Ierse muziek geschreven door Mark Knopfler voor de film Cal.
Heel mooi, luister maar:


Angel Band

Bluegrass-muziek zal bij veel trekharmonicaspelers niet onbekend zijn. Daarom nog een bijdrage en wel van een vertolker bij uitstek van deze muziekstijl: Ralph Stanley met het nummer Angel Band.


Down to the river to Pray

Een bluegrass-klassieker is het nummer ‘Down to the river to Pray’ uit de film ‘O Brother Where Art Thou’, waarvan het fragment hieronder gezongen wordt door Alison Kraus.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Muziek     > Bladmuziek       > Hans Elst Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)