Speciaal voor de trekzak

Nederlandstalige handleiding
voor TablEdit

TablEdit is een muzieknotatieprogramma, dat gebruik maakt van notenschrift en tabulatuur om bladmuziek te genereren en te bewerken. Het heeft diverse in- en uitvoermogelijkheden, o.a. een midi-afspeelmogelijkheid, heel handig om vertrouwd te raken met de melodie.

Het is in het bijzonder ontwikkeld voor de gitaar maar ook heel geschikt voor de trekharmonica. En, ook niet onbelangrijk, het is relatief goedkoop.

Praktisch

Omdat hij vermoedde dat hieraan behoefte zou zijn, nam Hans Elst in 2004 het initiatief om een Nederlandstalige handleiding te schrijven voor dit programma (geheel onafhankelijk van de maker). In augustus kwam versie 1.2 uit, mooi uitgevoerd in kleur en omvattende 57 bladzijden. Het is een praktische handleiding die zich helemaal richt op de trekzak. De basisfuncties worden uitgelegd aan de hand van een paar concrete voorbeelden.

Dat zijn vermoeden juist was, blijkt wel uit het feit dat Hans sinds het verschijnen meer dan 70 exemplaren heeft verstuurd; verreweg de meeste in elektronische vorm.

Helaas is Hans Elst op 22 april 2010 overleden. De uitgave is echter te downloaden. Zie de links hieronder.

Klaas Klok heeft inmiddels wat aanpassingen verricht:
december 2011 stuurde ik je een mailtje over het gebruik van het programma TablEdit. Bijgevoegd had ik toen een string-file met de nieuwe menu-opties, zodat de nieuwere versie weer over een Nederlands menu kon beschikken.
Ondertussen is de nieuwste versie van TablEdit uitgekomen. Versie 2.73 a3. Voor deze verbeterde versie is weer een vernieuwde string-file nodig. Door deze file bij de hulpbestanden te plaatsen en deze via de optie ‘other languages’ (in de Engelstalige versie) te selecteren, beschik je weer over een Nederlands menu. Het bestandje heb ik bijgevoegd.

Noot Eduard Bekker: dit bestandje werkt alleen op de PC, niet op de Mac. Of het nog werkt na een fors aantal updates, weet ik niet, als MAC-gebruiker.

 


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Muziek       > Bladmuziek         > TablEdit Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)