Docenten helpen leerlingen, maar leerlingen helpen ook elkaar.
  • Docenten helpen leerlingen, maar leerlingen helpen ook elkaar.
Foto: Eduard Bekker - 2016

Workshopweekend in november

Doorslaande Tongen

Een overzicht van impressies van de Doorslaande Tongen door de jaren heen. Als vanouds in Conferentiecentrum De Glind (tussen Barneveld en Leusden).

Doorslaande Tongen vindt toch weer de weg terug

De Harmonicahoek

vrijdag 17 t/m zondag 19 november 2023
Doorslaande Tongen na Hemelvaartsdag, zoals afgelopen jaar, was een uitzondering. Dit jaar bood De Beukenhof in Biezenmortel bescherming tegen het barre novemberweer en was het binnen weer gezelligheid troef. En leerzam bovenal. De deelnemers willen de docenten graag volgend jaar terug zien.

> Meer

Doorslaande Tongen pakt de draad weer op

De Harmonicahoek

27 t/m 29 mei 2022
Doorslaande Tongen is een warm en gezellig gebeuren. Dat heeft het Delfts Studentencorps nu ook ervaren, want die heeft ons nieuwe onderkomen met ons gedeeld: De Beukenhof te Biezenmortel.

> Meer

Doorslaande Tongen 2019: links ging voor!

De Harmonicahoek

Van vrijdag 15 t/m zondag 17 november 2019
Tijdens de succesvolle Doorslaande Tongen van 2018 is in meer groepen aandacht besteed aan het gebruik van akkoorden aan de discant. Dit jaar is in workshops juist aandacht worden geschonken aan de tegenovergestelde aan de baskant. Want daar kun je ook veel meer doen dan alleen met bas- akkoord de maat aangeven. Maar tevens kon je losgaan op de tango en jezelf al zingend leren begeleiden.

> Meer

Doorslaande Tongen flikte het weer

De Harmonicahoek

Van 16 t/m 18 november 2018
Niet alleen aan de docenten en de organisatie is het te danken dat Doorslaande Tongen al drie keer weer een groot succes is geworden: ook de deelnemers hebben zich uiterst sociaal, creatief en initiatiefrijk getoond.

> Meer

Doorslaande Tongen: traditie herleeft in De Glind

De Harmonicahoek

17 - 19 november 2017
Doorslaande Tongen ligt inmiddels alweer een dikke week achter ons. En we kunnen zonder meer terugkijken op een geslaagd weekend, waaraan iedereen weer een steentje heeft bijgedragen. Zo is na een moeizame periode met teruglopend aantal deelnemers de draad van dit weekend weer vol opgepakt: het weekend was meer dan volgeboekt – op de beginnersgroep na, helaas.

> Meer

‘Liefde voor de trekharmonica intenser geworden’

De Harmonicahoek

18 - 20 november 2016
Waar vind je een grote groep gezellige mensen die van de trekharmonica en lekker eten en drinken houden, waar word je wakker gemaakt door trekharmonicamuziek en kun je na een dag workshops nog heerlijk muziek maken en lekker napraten? In de Glind tijdens het Doorslaande Tongen weekend natuurlijk!

> Meer

Doorslaande Tongen 2015:

De Harmonicahoek

Van 20 t/m 22 november 2015
Vorig jaar moest Doorslaande Tongen vervallen wegens te weinig animo. Dit jaar ging het gelukkig door. Maar toch vielen drie groepen af. Een heel verschil met de tijd toen ik mij voor het eerst voor de weekend aanmeldde in 1997. Er waren toen drie keer zoveel deelnemers als de 33 van nu. Het weekend sprak me toen zeer aan vanwege de combinatie leren spelen, nieuwe mensen leren kennen en het samen muziek maken en lachen. Want gelachen wordt er altijd in dit weekend. Want de trekharmonica is ook een gezelligheidsinstrument.

> Meer

Doorslaande Tongen met Jacqueline

De Harmonicahoek

zaterdag 22 november 2014
Onze beregezellige dag in Zoetermeer mag eigenlijk geen ‘Doorslaande Tongen’ heten want dit evenement van de Stichting Volksmuziek Nederland ging juist niet door. Maar verschillende docenten ging niet bij de pakken neer zitten en organiseerden zelf wat in het betreffend weekend, zoals Jacqueline Edeling, die zo had uitgekeken naar haar vuurdoop als workshopdocent in De Glind.

> Meer

Doorslaande Tongen danst!

De Harmonicahoek

22 t/m 24 november 2013
Van vrijdagavond 22 t/m zondagmiddag 24 november is YMCA De Glind weer het SVN Doorslaande Tongen weekeinde. Deze 18e editie heeft als thema Dansmuziek meegekregen.

> Meer

Doorslaande Tongen zoals altijd: geslaagd

De Harmonicahoek

23 - 25 november 2012
Het lijkt een van de ver verwijderd van de bewoonde wereld. Maar YMCA De Glind in de gelijknamige negorij - verstopt in de driehoek tussen Barneveld, Amersfoort en Scherpenzeel - herbergde van 23 t/m 25 november 2012 het Doorslaande Tongen weekeinde van de Stichting Volksmuziek Nederland. Er was dus volop leven!

> Meer

Doorslaande Tongen 2011

De Harmonicahoek

25 - 27 november 2011
Mondharmonica-, trekharmonica-, concertina-, accordeon- en bandoneonspelers hebben elkaar van 25 t/m 27 november ontmoet in De Glind tijdens het Doorslaande Tongen cursusweekeinde van Stichting Volksmuziek Nederland. Een van de succesformules: een familie van vele bekenden, maar ook met nieuwe gezichten.

> Meer

Doorslaande Tongen 2010

De Harmonicahoek

vrijdag 12 november 2010
In YMCA De Glind (bij Barneveld) heeft van 12 t/m 14 november 2010 weer het zeer gezellige S.V.N. cursusweekeinde ‘Doorslaande Tongen’ plaatsgevonden.

> Meer

‘Tongen’-weekend altijd doorslaand succes!

De Harmonicahoek

20 - 22 november
Ooit heette het jaarlijks workshopevenement in november in de Gelderse Negorij ‘De Glind’ in het betwiste grensgebied tussen Utrecht en Gelderland ‘Diatonische Weekend’, maar sinds Wim Wakker er ook workshopt met zijn chromatische concertina’s, klopte die benaming niet meer. Het heet nu Weekend der Doorslaande Tongen en accordions worden nu ook gedoogd.

> Meer

Onmisbaar Diatonisch Element

De Harmonicahoek

van 23 t/m 25 november 2007
Doorslaande Tongen móet je een keer mee hebben gemaakt, al is het maar één keer in je leven. Samen met het Ierse Weekend is dit altijd het drukstbezochte succesweekend van de Stichting Volksmuziek Nederland.

> Meer

Doorslaande Tongen ‘bal folkt’ ook

De Harmonicahoek

25 t/m 27 november 2005 in de Glind
De datum 25 november zal menigeen heugen. Ook deelnemers aan het Doorslaande Tongen weekend in de Glind, georganiseerd door de Stichting Volksmuziek Nederland. Door de barre weersomstandigheden was het moeilijk, zoniet onmogelijk om de Glind op tijd te bereiken.

> Meer

Doorslaande Tongen 2004

De Harmonicahoek

26 – 28 november 2004
Het Weekend van de Doorslaande Tongen is weer achter de rug en met plezier wordt er op teruggekeken – niet in het minst door Karin van der Veur, die de organisatie voor haar rekening nam en samen met partner Frits het gebeuren op de gevoelige chip vastlegden. Veel bekenden konden elkaar weer ontmoeten, maar ook jong en nieuw talent diende zich aan.

> Meer

Rug aan rug in de ‘Vrouwenvleugel’

De Harmonicahoek

28 november – 1 december 2003
Opmerkelijk dit weekend der Doorslaande Tongen, het jaarlijks balgevenement van de Stichting Volksmuziek Nederland: twee speelgroepen hadden op één man na – allemaal vrouwelijke cursisten en één groep op twee spelers na alleen mannelijke cursisten. Één docente liet haar leerlingen rug aan rug spelen, om hen zo beter naar elkaar te laten leren luisteren.

> Meer

Op stage bij Greet

De Harmonicahoek

zondag 24 november 2002
Het Weekende der Doorslaande Tongen in de Glind toonde dat docenten en cursisten steeds meer durf krijgen: op de groepenpresentatie op zondagmiddag wordt steeds creatiever gemusiceerd.

> Meer

Heerlijk avondje in De Glind

De Harmonicahoek

zaterdag 1 december 2001
Over gezelligheid niet te klagen tijdens het Open Podium - vast onderdeel van het Weekend der Doorslaande Tongen - in De Glind (bij Barneveld). Nòg gezelliger werd het toen de roodgemijterde filantroop zijn opwachting maakte, vergezeld van zijn strooiende medewerker.

> Meer

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > Dossiers         > Doorslaande Tongen Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)