De Dossiers

Hier vindt u gebundelde onderdelen uit ons nieuwsarchief, die over één thema gaan.

Dossier Corona

De Harmonicahoek

30 maart 2020
Het drama dat de mensen geen rust gunt: de corona-epidemie, die iedereen aan huis gekluisterd houdt en zoveel ellende veroorzaakt bij veel besmetten. Trekharmonicaspelers proberen zich er in deze situatie op uiteenlopende creatieve manieren doorheen te slaan.

> Meer

De Trekzak en De Media

De Harmonicahoek

2 maart 2021
Het kan niet missen dat de trekzak met haar volume ook wel eens onder de aandacht van radio en televisie belandt. Soms met enthousiasme, soms met onbegrip en soms echt kortzichtig.

> Meer

Doorslaande Tongen

De Harmonicahoek

Een overzicht van impressies van de Doorslaande Tongen door de jaren heen. Als vanouds in Conferentiecentrum De Glind (tussen Barneveld en Leusden).

> Meer

Films, Impressies en Documentaires

De Harmonicahoek

Op de site zijn diverse documentaires, langere impressies door professionele media en al dan niet kortere films te vinden. Hier vind je een overzicht van de artikelen, waarin tevens de betreffende video is te vinden.

> Meer

Veldhoven - workshops en open podium bij Eindhoven

De Harmonicahoek

Veldhoven ligt vlakbij Eindhoven. Hier vindt in augstus het jaarlijkse treffen plaats in een fraaie, historische omgeving.

> Meer

Heel havengebied Enkhuizen in teken van de balg

De Harmonicahoek

In 2020 stak de corona-pandemie een stokje voor deze jaarlijkse happening. Maar in 2022 is gelukkig de draad weer opgepakt.

> Meer

De wandelweekenden

De Harmonicahoek

De vermaarde wandelweekenden worden georganiseerd door Mark Söhngen (workshops) en Hilbert Post (versterken van de inwendige mens). Inmiddels een ijzersterke formule gebleken.

> Meer

Muziek in Catalonië

De Harmonicahoek

In Catalonië vindt de trekharmonica gretig aftrek bij jongeren. Ook bij hun streven naar hun eigen koers binnen Spanje duikt het instrument regelmatig op. Impressies uit Arsèguel, Seu d’Urgell en Barcelona.

> Meer

De Trobada in Arsèguel

De Harmonicahoek

Jaarlijks vind het laatste weekend van juli in de Catalaanse Pyreneeën een treffen plaats van accordeonisten, waarbij mate name de trekharmonica’s een grote rol spelen. Zowel lokale muzikanten als internationale beroemdheden op de balg zijn er te gast. Een klein dorpje ademt een weekend lang muziek uit. Impressies in beeld, tekst en geluid van dit snikhete, maar geweldige zomerevenement in de Catalaanse Pyreneeën.

> Meer

Carl Erik Lundgaard Jenssen

De Harmonicahoek

Van de Deense trekharmonicaspeler/accordeonist Carl Erik Lundgaard Jenssen hoef je een tune niet letterlijk op te vatten. “Geef er je eigen draai aan, dan wordt het jouw muziek. Daar is het juist volksmuziek voor”, is zijn credo.

> Meer

David Munnelly

De Harmonicahoek

De Ier David Munnelly verdient op deze site ook alle aandacht. Niet in het minst omdat hij al enkele jaren in Nederland woont en daar zijn beroep als muzikant en docent Ierse muziek uitoefent.

> Meer

Impressies uit ‘De Lantaern’

De Harmonicahoek

Van optredens in de Oud-Zevenaarse Folkclub ‘De Lantaern’ is een keur aan impressies bij ons binnengekomen.

> Meer

The Tunes

De Harmonicahoek

Jonge Nederpop: ‘Folk ’n Roll’ met een diatonisch accent. Helaas is de veelbelovende groep alweer een tijdje ter ziele, maar hier kun je nog even terug kijken. Remco Sietsema - de ‘lead-trekharmonicaspeler’ uit deze formatie heeft zijn carriére vervolgd als muzikant-toneelspeler en heeft inmiddels diverse musicals achter zijn kiezen.

> Meer

Dossier Medemblik

De Harmonicahoek

In Medemblik vinden regelmatig workshops en optredens plaats in het rustoriek gelegen Café Brakeboer. Reden om maar alvast een dossiertje aan te leggen.

> Meer

Jong talent

De Harmonicahoek

De trekharmonica alleen iets voor de ‘grijze brigade’? Kom nou toch! Voor jongeren met liefde voor de accoustische muziek is de trekzak een uitgelezen instrument!

> Meer

Mieke Smits

De Harmonicahoek

Mieke Smits treedt regelmatig op. Ook heeft ze een eigen bundel uitgegeven.

> Meer

Jet Zoon - aanstormend talent

De Harmonicahoek

Jet Zoon uit Wageningen brak door in het wereldje van de trekharmonica, toen ze werd genomineerd voor het Nieuwjaarsconcert 2006 van de VARA.

> Meer

The Cajun Company

De Harmonicahoek

De unieke Cajun-combinatie uit Den Haag en omgeving. Helaas bestaat de band niet meer. Maar de herinnering leeft hier voort!

> Meer

Eduard Bekker - Haags harmonicaspeler

De Harmonicahoek

Eduard Bekker met zijn trekharmonica is in Den Haag een opmerkelijke verschijning, want het instrument is daar volkomen onbekend.

> Meer

De Harmonica en haar Biotoop

De Harmonicahoek

Er zijn plekken waar de trekharmonica helemaal ‘Fang Shui’ is; helemaal op zijn plaats. Dat is bijv. op een oude zeil- of motorschuit, op een boerenerf of een andere rustorieke omgeving.

> Meer

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Dossiers Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)