Hoe trekharmonicapelers het virus wisseltonig te lijf gaan

Dossier Corona

Aangsetoken door het coronavirus hoeft voor trekharmonicaspelers niet persé negatief te zijn, zolang het maar betrekking heeft op het muziekinstrument dat daar de oorzaak van is: de Hohner Corona behoort namelijk tot de populaire drierijers.
  • Aangsetoken door het coronavirus hoeft voor trekharmonicaspelers niet persé negatief te zijn, zolang het maar betrekking heeft op het muziekinstrument dat daar de oorzaak van is: de Hohner Corona behoort namelijk tot de populaire drierijers.


Het drama dat de mensen geen rust gunt: de corona-epidemie, die iedereen aan huis gekluisterd houdt en zoveel ellende veroorzaakt bij veel besmetten. Trekharmonicaspelers proberen zich er in deze situatie op uiteenlopende creatieve manieren doorheen te slaan.

30 maart 2020
door Eduard Bekker

Wrang is dat ‘corona’ op zich helemaal geen negatief begrip is: het betekent min of meer gewoon ‘kroon’. Er bestaat dan ook Corona-bier en hier bij ons in hartje Den Haag vind je ‘Hotel Corona’.
Ook de trekzakwereld ontkomt er niet aan: de Hohner Corona is een populaire drierijer, die bijvoorbeeld bij TexMex-muziek veel wordt bespeeld. En hopelijk zal die in de toekomst, als alle ellende achter de rug is ook veel blijven klinken. Want zoals latin-muzikant Kok de Koning het ooit heeft gezegd Als TexMex klinkt, is het altijd feest!
Laat het feest dat alles achter de rug is gauw komen!
 

Accordeonmuseum De Muse gestopt

De Harmonicahoek

donderdag 1 oktober 2020
Zoals jullie wellicht al gehoord hebben is Muziekcafé De Muse in Malden definitief gesloten. Ook voor het Accordeonmuseum is het corona-virus een onoverkomelijke hindernis gebleken.

> Meer

Remco Sietsema schittert bij Yentl en De Boer

De Harmonicahoek

donderdag 24 september 2020
Remco Sietsema valt onder de relatief jongere generatie trekharmonicaprofessionals. Regelmatig speelt hij rollen in musicals en als begeleider. Zo ook bij Yentl en De Boer. In de uitzending van 24 september van Tijd voor Max begeleidt hij dit duo op een Castagnari Giordy.

> Meer

Liveconcerten in tijden van corona

De Harmonicahoek

zaterdag 13 juni 2020
Tijdens de coronacrisis zijn concerten voor grotere groepen niet mogelijk. Daarom gebeurt er nu veel online. Ook live. Die concerten kun je vaak terugkijken. Wij gaan ze hier verzamelen.

> Meer

Trek er es Uut thuis

De Harmonicahoek

21 mei 2020
Ja. We zullen het allemaal missen. Want Trek er es Uut is toch een soort jaarlijks familietreffen. Het is bijna niet voor te stellen dat dit dit jaar allemaal ons door de neus wordt geboord. De workshops, het jammen, overal muziek, het dansen, de spelende kinderen, de presentaties, de mooie plek rond het kasteel, het drinken van witbier, gekoppeld aan gezelligheid. Misschien wordt deze pagina toch een beetje een poging om de sfeer op te roepen, die we nu zo moeten missen.

> Meer

Mondkapjes met trekzakmotief van eigen Westlandse bodem

De Harmonicahoek

zaterdag 9 mei 2020
Bekend is dat trekharmonicaspelers en -speelsters aparte, creatieve mensen zijn. Vaak niet alleen qua muziekinstrument buiten getreden paden denkend. Dat geldt ook voor Deborah van de Leijgraaf uit het Westland. Van beroep ontwerpster en illustratrice, die zich nu ook op de mondkapjes heeft geworpen.

> Meer

Speciale Digitale Editie, Corona Quarantaine

De Harmonicahoek

18 april 2020
Het Diatonisch Nieuwsblad is dit jaar gestopt met verschijnen wegens tekort aan redactieleden. Redacteuren en lezers hebben nu echter de balgen bij elkaar gestoken om een speciale digitale editie te maken om ons door de corona-perikelen heen te slepen.

> Meer

Mark’s Digitrekles

De Harmonicahoek

donderdag 16 april 2020
Een prima idee van Mark Söhngen uit Nijmegen: les op YouTube. De lessen waren aanvankelijk voor de leerlingen van trekharmonicaclub Woarum-Nie met leerlingen uit de wijde omgeving van Nijmegen, maar vele anderen hebben deze leermethode inmiddels ook ontdekt.

> Meer

Hymnen in ‘intelligent lockdown’

De Harmonicahoek

maandag 27 april 2020
Op Koningsdag, maandag 27 april, kan iedereen die dat wil het Wilhelmus meezingen of meespelen met het Koninklijk Concertgebouworkest. Het orkest hoopt zo deze nationale feestdag te starten met een groots en positief gebaar van saamhorigheid in deze moeilijke periode. O ja. Je kunt het ook met ‘Ode an die Freude’, waarvan de bladmziek hier ook is bijgesloten.

> Meer

Inspeelmomenten in tijden van corona

De Harmonicahoek

zondag 19 april 2020
Zo door de jaren een heb ik me uit allerlei windstreken muziek eigen gemaakt, die ik hoorde van lp’s, cd’s en soms ook nummers die ik ter plekke hoorde: voor in Catalonië. Een deel is al te vinden bij mijn bladmuziek op deze site, maar sommige nummers had ik nog niet eerder voor camera vertoond.

> Meer

Coronacrisis zorgt ook voor nieuwe initiatieven

De Harmonicahoek

donderdag 9 april 2020
Een hoop mensen houden zich aan het advies om binnen te blijven en wagen zich, alleen indien het echt niet anders kan, buiten om de meest noodzakelijke dingen te doen. Zoals verwacht mag worden van trekharmonicaspelers, houden zij zich zonder enig voorbehoud aan de ge- en verboden die uitgevaardigd zijn. Dit levert in sommige gevallen kopzorgen op, maar trekharmonicaspelers laten zich niet snel uit het veld slaan, want de trekharmonica moet uit de koffer en gehoord worden! Verenigingen houden online bijeenkomsten, mensen gaan online samen jammen om toch de vingers soepel te houden.

> Meer

Wisseltonige beer uit het Westland

De Harmonicahoek

zaterdag 4 april 2020
Een initiatief om kinderen te vermaken is vanuit Australië en België overgewaaid naar Nederland. Mensen zetten massaal knuffels voor het raam zodat kinderen tijdens hun wandeling op ‘berenjacht’ kunnen. Het inspireerde Deborah Van de Leijgraaf - grafisch ontwerpster en trekharmonicaspeelster uit het Westlandse Den Hoorn - tot deze kleurplaat.

> Meer

Gerard Gerritsen aan de beterende hand

De Harmonicahoek

donderdag 2 april 2020
Iedereen kent hem wel: Gerard Gerritsen, schatbewaarder van veel bladmuziek op zijn website ggms.nl en bekend van zijn regelmatige nieuwsbrieven. Hij blijkt geteisterd te zijn geweest door het beruchte virus.

> Meer

In Tieden van Corona

De Harmonicahoek

zondag 29 maart 2020
Zou een wisseltonige besmetting je resistent maken tegen het vervloekte coronavirus? Hoe dan ook: baat het niet, dan schaadt het niet als je de misère aangrijpt om er creatief mee om te gaan.

> Meer

We’ll meet again

De Harmonicahoek

zondag 29 maart 2020
De Haagse Hogeschool is dicht. Colleges zijn alleen nog maar online. Aanleiding voor de docenten van de Engelstalige vakgroep ‘European Studies’ een muzikale groet te sturen.

> Meer

Signaal Taptoe Infanterie

De Harmonicahoek

dinsdag 31 maart 2020
Dit jaar kunnen de bijeenkomsten voor de dodenherdenking niet door gaan. Toch kun je zelf een signaal geven, dat je bij de verschrikkingen van de Nazi-tijd stil staat. Door zelf met de trompet om 19:58 het Taptoe-signaal te spelen. Dat kan ook op de trekharmonica.

> Meer

Laat deze tijd niet meer terugkeren!

De Harmonicahoek

zaterdag 28 maart 2020
Het zijn nu idiote tijden sinds het gekroonde virus rond waart. Alles wat juist natuurlijk en menselijk is, wordt afgeraden, zo niet streng verboden. Ja, we zullen onze schouders eronder zetten, maar mogen we er alsjeblieft ook even verdriet om hebben?

> Meer

De Coronawals - een doorgeefinitiatief

De Harmonicahoek

maandag 16 maart 2020
Nederland beleeft lastige tijden nu het Coronavirus ook hier heeft toegeslagen en haar tol reeds heeft geëist. Wat komt er nog meer voor ellende? Van overheidswege uit zijn drastische maatregelen genomen die het virus moet gaan beteugelen. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor ons als mensen, de economie, het sociale leven, werk, school etc. etc. De uiteindelijke gevolgen zijn nu niet te overzien, het staat wel vast dat dit drama maanden kan gaan duren.

> Meer

De Pleepapierpolka

De Harmonicahoek

woensdag 25 maart 2020
Met de corona-epidemie leven we van de een op de andere dag in absurde wereld. Logisch dat velen proberen die absurditeit creatief af te vangen. En zo kwamen enkele trekharmonicaspelers op de Pleepapierpolka.

> Meer

Dit was het laatste harmonica-evenement voor de lockdown. Op 15 maart ging die in.

Wisseltonig Wandelen rond Rekken

De Harmonicahoek

13-15 maart 2020
Er was de nodige twijfel door de corona-crisis. Gaat het weekend nou door of niet? Uiteindelijk is er toch voor gekozen om te gaan. Het is een geslaagd weekend geworden met mooie wandelingen en een stapel oefenstof: muziekstukken, al dan niet gecomponeerd door de grote meester en organisator zelf: Mark Söhngen. Mogelijk is dit het laatste mogelijke harmonicaevenement voor een heel lange periode.

> Meer
Steun De Harmonicahoek Terug   > Home     > Archief       > Dossiers         > Corona Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:
> Zweverink Muziek.

Google Analytics Alternative