Ook met een Iers tintje

Doorslaande Tongen op de versiertoer

Doorslaande Tongen staat dit jaar in het teken van versieren.
  • Doorslaande Tongen staat dit jaar in het teken van versieren.


Tijdens de succesvolle Doorslaande Tongen van 2018 en 2019 is in meer groepen aandacht besteed aan het gebruik van akkoorden aan de discant en de akkoorden aan de baskant. Maar er is meer...

19 t/m 21 november 2021
door Eduard Bekker

Meer dan alleen kennis van omgang met akkoorden rechts en listig basgebruik links. Dat is het ‘versieren’ van een nummer.
Want als je goed luistert naar een professionele harmonicaspeler, dan zal het je opvallen dat je veel meer hoort dan alleen een basismelodie. Alles wat je eromheen hoort kun je versiering noemen.

Dus nadat we in vorige edities aandacht aan akkoorden aan de discant en technieken aan de baskant hebben besteed, wordt het nu de hoogste tijd voor de versiertoer!

MAAR DAT MOET DUS NOG EVEN WACHTEN!

Het zal weer even wennen zijn na zo'n absurde periode. We hopen dat al die trekharmonicaliefhebbers hun instrument trouw zijn gebleven. Wij wel! En we kijken weer uit naar de vertrouwde sfeer van dit weekend, dat de afgelopen jaren elke keer weer een groot succes was en bovendien ook heel gezellig.
 

We hebben weer een prachtig stel docenten gevonden, dat wel raad weet met versieren. En mensen die met Ierse muziek bekend willen geraken kunnen ook aan hun trekken komen! Want wij hebben een enthousiaste docente daartoe bereid gevonden!

Dit weekend is tevens mogelijk gemaakt door de Stichting Volksmuziek Nederland, die initiatieven als deze met veel inzet ondersteunt.
 

Groeten van Mieke Smits, Eduard Bekker en John Hop
 

Plaats: Biezenmortel
Adres: Capucijnenstraat 46
Postcode: 5074 PJ

 

Je kunt je hier

AANMELDEN

Dit zijn de docenten:

Maak er wat moois van!

De Harmonicahoek

Frans Tromp • gemiddeld tot gevorderd CF
Als je een melodie kunt spelen is dat niet het einde, maar begint het pas. Dan is het tijd om er een persoonlijke noot aan te geven. Om dat te doen bestaat er een grote trukendoos.

> Meer

Functioneel versieren in ritmische muziek

De Harmonicahoek

Kok de Koning • 2-rijer CF en 3-rijer GCF
Versieringen aanbrengen is voor mij als improviserend muzikant iets wat ik van nature doe. Je kunt wat je speelt enorm verlevendigen met versieringen. Mijn idee is om uitgaande van een aantal niet te moeilijke instrumentale stukken aan de slag te gaan met verschillende versieringen die functioneel zijn in ritmische muziek. Denk daarbij aan muziekstijlen als zoals polka, cumbia en tarantella.

> Meer

Versieren met de trekzak

De Harmonicahoek

Wim Dictus • gemiddeld tot gevorderd GG
Het is soms al lastig genoeg om (gewoon) één melodie mooi neer te zetten of een mooie begeleiding in de bassen te bedenken. Moeten we dan gaan variëren en versieren? Heeft dat wel nut? Soms wel, vaak ook niet.

> Meer

Versieren op accordeon, trekzak en andere instrumenten

De Harmonicahoek

Mayke van den Broek • beginners en gemiddelde spelers
Ik speel heel graag muziek uit verschillende landen en meestal komt de versiering van de melodie of het ritme vanzelf, soms omdat de sfeer van de muziek daarom vraagt of omdat het past bij de traditie van de muziek.

> Meer

Wat maakt een melodie ‘Iers’?

De Harmonicahoek

Mariëtte Kuipers-van Kooten
• 2-rijer G/C, D/G, A/D, B/C, C#/D of in overleg

Tijdens het weekend ‘Doorslaande Tongen’ gaan we in de cursus ‘Iers’ in op het aanleren van verschillende Ierse melodieën, zowel op het gehoor, of zoals de Ieren het zeggen:’playing by heart”, als van bladmuziek. En wat maakt een Ierse melodie Iers? Wat is de essentie van een tune? Maar we gaan vooral in op het aanleren van verschillende versieringen in de tunes, zoals rolls, triplets en swing

> Meer

Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> De Accordeonspecialist.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2021         > Doorslaande Tongen Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
De Beukenhof te Biezenmortel: het nieuwe onderkomen voor Doorslaande Tongen