Het instrument: de voetbas

Wie de acht of twaalf bassen van zijn harmonica niet laag genoeg vindt, moet eens met Luuk Salomons praten. Deze harmonicaspeler trekt bij musiceren in het openbaar veel aandacht met zijn voetbas: een balginstrument dat je met je voeten bespeelt.

Nummer 53, jaargang 16, juni 2003
D I A T O N I S C H NIEUWSBLAD
door Mark Benjamin

Hij torste naar het workshopweekeinde ‘Traditionele Muziek van de Lage Landen’ van 14 - 16 maart 2003 dit eigen gemaakte instrument mee. Het behoeft geen betoog, dat hij veel bekijks trok. Voor de bassen (overeenkomende met de zes basisbasssen van een C/F trekharmonika: C, G, F en Bes) moest een oud harmonium eraan geloven. Hieronder een artikel uit het DN van juni 1999, waarin al aandacht aan dit instrument werd besteed.

 
Hoe ben je op het idee gekomen?
Kees de Putter, een vriend van me, had zo’n instrument gezien bij het Kliekske. Hij kwam met enthousiaste verhalen terug. Daarom besloot ik er zelf één te maken. Ik heb wel eens eerder instrumenten gemaakt, zoals een draailier, en dit leek me niet al te moeilijk. Zelf had ik er nooit één gezien.

Wat heb je gedaan?
Ik had thuis nog een oud harmonium staan, en daar heb ik de tongen uitgehaald. Ik ben zelf de acht bassen van de harmonica gewend, en daar zitten eigenlijk maar zes basnoten onder, omdat de Bes en de C dubbel zijn. Daarom heb ik maar zes bassen in deze voetbas gezet. Ik heb zelf een balg in elkaar gezet, en verder bestaat het vooral uit twee houten planken, een veer, en het klankgat. Dat heb ik zelf uitgesneden; het bloemenmotief van de balg komt er in terug.

Ben je tevreden met het instrument?
Nog niet helemaal. Ten eerste vind ik de klank wat te zacht, dat moet beter kunnen. De bassen zijn me niet ‘vet’ genoeg. En ten tweede zou ik een volgende keer misschien toch meer bassen gebruiken. Inmiddels heb ik een boek van Hubert Boone met een afbeelding, en ik denk dat ik aan de hand daarvan wel verbeteringen aan kan brengen. Ik denk er serieus over om er nog één te bouwen, en dat zal dan een beter instrument worden.


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2003         > Voetbas Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)