Maar een trekharmonica is toch meer voor simpele muziek? Toch?

Trekharmonica versus Accordeon

Onder een trekharmonica, Boven een eenvoudige (klavier)accordeon. Duidelijk is dat een tweerijige trekharmonica veel compacter is.
  • Onder een trekharmonica, Boven een eenvoudige (klavier)accordeon. Duidelijk is dat een tweerijige trekharmonica veel compacter is.


Maar is een trekharmonica dan geen accordeon? Het is een vraag waar veel trekharmonicaspelers mee worden geconfronteerd als ze een ‘buitenstaander’ ontmoeten. En het is de leek niet kwalijk te nemen. Beide instrumenten lijken veel op elkaar en het mechaniek berust op hetzelfde principe. Maar bij een trekharmonica zitten onder één knop twee tonen: er klinkt een verschil tussen balg in en balg uit. Daardoor heb je minder knoppen nodig dan een accordeon en dat maakt het instrument lekker compact.

door Eduard Bekker

Toch heeft de harmonica wel degelijk een handicap in vergelijking met de accordeon, en dat kun je al zien aan het aantal knoppen aan de linkerkant (op deze foto dus rechts). Op een accordeon kun je je muziek in alle toonaarden spelen en die muziek in vrijwel elk gewenst akkoord begeleiden.

Maar waarom verdient bij zoveel mensen de trekharmonica toch de voorkeur? Sterker nog: waarom heeft menig accordeonist toch de stap gemaakt om ook trekhamonica te spelen?
Daar zijn heel wat argumenten voor:

Je eerste trekharmonica kopen

De Harmonicahoek

Trekharmonica leren spelen gaat lastig als je geen trekharmonica hebt. Een dure harmonica aanschaffen is geen enkel probleem; de tijd dat het een armeluisinstrument was, ligt alweer ver terug. Maar het kan ook stukken voordeliger en dat zou ik je als beginner zeker aanraden.

> Meer

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Service       > Eerste Hulp         > Trekharmonica vs Accordeon

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)