EngelandEnglish text

Het Muziekboek van Andries Kiers

In het Muziekboek van Kiers staan veel dans- melodien uit het begin van de negentiende eeuw en eerder opgetekend. Sommige zijn echter al veel ouder. Enkelen genieten nu nog bekendheid zoals het kinderliedje ‘Alle Eendjes zwemmen in het Water’. Anneke Goudkuil heeft de muziekstukken omgezet voor trekharmonica C/F.

Het oorspronkelijke manuscript
  • Het oorspronkelijke manuscript


Het boek met op de kaft in sierlijke handgeschreven letters Andries Kiers zijn muzijkboek werd in 1948 ingebracht in de Provinciale Bibiotheek van Leeuwarden door een nazaat van een speelman. Wie de werkelijke schrijver is van deze manuscripten is niet duidelijk. Twee neven uit Noordwolde, die beiden luisterden naar de naam Andries Kiers komen er het meest voor in aanmerking.

Maar mogelijk is het helemaal niet door een van hen gescheven, maar door een beroepsviolist, die in die tijd in Noordwolde vertoefde en hen heeft onderricht.

De bewerking van Anneke Goudkuil
  • De bewerking van Anneke Goudkuil


Anneke Goudkuil, trekharmonikadocent in Deventer is, heeft zich sinds 1994 op het boek geworpen, om de melodiëen om te zetten naar de trekharmonika in C/F-stemming. Daardoor vormt het een onuitputtelijke bron voor trekzakpelers, die zich in de eigen Nederlandse volksmuziek willen verdiepen, muziek die vaak uit hele mooie dansmelodieen blijkt te bestaan.

Mp3- fragmenten uit 't boek:


Kiers 12 [Schots]


Kiers 37 [Schots], met studiegroep


Kiers 50 [Alle Eendjes], met studiegroep

Inhoudsopgave:


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Muziek       > Bladmuziek         > Kiers Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)