Ievan Polka: meerstemmiger en ritmischer

Naar aanleiding van de ingezonden bladmuziek van de Ievan Polkka (Eva’s Polka) door Hans van den Brand stuurde Kees Vermeulen een verder uitgewerkte versie. Hier lees je zijn commentaar en toelichtig en vind je zijn ingespeelde en op bladmuziek gezette versies.

“Zij zingen dit stukje in Es-mineur, waarbij zij slechts twee akkoorden gebruiken: Es-mineur en Bes-mineur; dat is dus op een trekzak niet te spelen. Een half toontje lager kan wél op een CF, dan wordt het dus in D-mineur gespeeld. Echter wij kennen geen zuivere A-mineur. Als je het stuk alleen wilt spelen kun je de A-mineur vervangen door een C of een A (of een mix van beide, net wat je het mooist vindt) maar het geheimzinnege effect van de twee mineur-akkoorden is dan wel gelijk weg. Ik heb het stuk op die manier uitgewerkt als solostuk.”

Trio

“Ook heb ik een poging gedaan het stuk voor een trio uit te werken. Hierbij speelt één partij alleen de bassen (de jongen van Loituma). Een tweede partij voor de akkoorden: een zuiver D-mineur en een zuivere A-mineur met alleen de rechterhand (de buitenste twee meiden van Loituma). De derde trekzak speelt dan alleen de melodie.”


De ingespeelde versie (solo)


Idem (trio)


Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Muziek       > Bladmuziek         > Ingezonden           > Kees Vermeulen             > Levan Polka Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië