Lastige Catalaanse Jota

Jaleo de Ferreries

Knipsels uit Volkskrant en Algemeen Dagblad van 25 juni. Opmerkelijk dat deze media allebei op dezelfde dag aandacht schenken aan het St. Joan-feest op Menorca. Tijdens deze paardenshow wordt uit traditie de ‘Jaleo de Ferreries’ gespeeld door een blaasorkest.
  • Knipsels uit Volkskrant en Algemeen Dagblad van 25 juni. Opmerkelijk dat deze media allebei op dezelfde dag aandacht schenken aan het St. Joan-feest op Menorca. Tijdens deze paardenshow wordt uit traditie de ‘Jaleo de Ferreries’ gespeeld door een blaasorkest.

Met de Jaleo de Ferreries maakte ik kennis dankzij de cd ‘21 BoUTONS’ van Marinette Bonnert uit Wallonië en de Catalaan Pere Romaní. Het is een jota en van de jota ben ik altijd wel een liefhebber geweest.

door Eduard Bekker

Catalonië kent - evenals vele zuidelijke landen - een traditie van grote feesten op pleinen. Opmerkelijk is dat bij menig feest ook een vaste melodie hoort. Zo wordt deze Jaleo de Ferreries, een jota, altijd gespeeld bij het feest van Sint Joan op Menorca, het kleinere broertje van Mallorca. Ruiters hossen door een menigte en laten hun paarden zo hoog mogelijk steigeren onder begeleiding van deze dans.

In principe is een jota niet zo moeilijk, want het is gewoon een stevige drietels-maat. Maar deze ‘Jaleo de Ferreries’ is door de vele loopjes toch een stuk lastiger. Ik had het stuk al jaren liggen, maar ik kan er als eeuwige beginner pas mee uit de voeten als ik er nummertjes bij heb staan. Dus het bleef lang liggen.

Maar dit keer heb ik doorgezet. Daar is een speciale reden voor, maar dat vertel ik wel over ongeveer een maand.
De noten heb ik ingeklopt in TablEdit en van nummertjes voorzien. Vervolgens heb ik de akkoorden erbij geplaatst, zoals op de bladmuziek stond aangegeven. Dat strookte niet altijd met de mogelijkheden van de knoppen, dus ik heb soms wat alternatieven moeten bedenken.

Mochten mensen op- of aanmerkingen hebben: ik sta er voor open, want er zijn meer mogelijkheden met de knoppennotatie.
 

Het vanuit TablEdit weggeschreven midi-bestand.

Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Muziek       > Bladmuziek         > Eigen Tef’s           > Jaleo de Ferreries Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.

Google Analytics Alternative