De groep op de dijk bij ’t Geertje, kort voor de poldervaart
  • De groep op de dijk bij ’t Geertje, kort voor de poldervaart


Iedereen tevreden over workshop op de boerderij

Eerste Polderklanken geslaagd

Mark Söhngen (midden) leidt de workshop in het stalgebouw. Achter hem het raam met uitzicht op de koeien.
  • Mark Söhngen (midden) leidt de workshop in het stalgebouw. Achter hem het raam met uitzicht op de koeien.
Foto: Reina Klap

Het eerste workshop-weekend bij Boerderij 't Geertje is een groot succes geworden. De workshop van Mark Söhngen, de inzet van de 14 deelnemers en de soepele instelling van de bedrijfsleiding hebben hier zeker aan bijgedragen. Ook het weer was ideaal: zaterdag was de tot dusver de mooiste dag van het jaar. Ook qua weer, dus.

zaterdag 13 mei 2023
door Quirina van Hof en Eduard Bekker
Ze noemen ’t Geertje ook wel ‘De Geitenboerderij’. Deze dieren vormen dan ook de hoofdmoot van de veestapel. Kinderen mogen de jonkies de fles geven.
  • Ze noemen ’t Geertje ook wel ‘De Geitenboerderij’. Deze dieren vormen dan ook de hoofdmoot van de veestapel. Kinderen mogen de jonkies de fles geven.
Foto: Mark Söhngen

Het is best gewaagd: zonder veel ervaring kijken of we een workshopweekend kunnen organiseren. Ons oog valt op Boerderij ’t Geertje. Bij deze boerderij zijn we meermalen te gast geweest en de vele gezinnen die hier komen, vinden het heel interessant als we onze harmonica’s tevoorschijn halen.
Het oerhollandse tafereel van deze boerderij oude stijl met koeien in de wei, loslopende kippen en pauwen, geiten, varkens en pony’s in de buitenlucht blijkt heel geschikt. Het is bijna een oude schoolplaat en daar past een traditioneel instrument prima bij.

Traditionele muziek

We weten Mark Söhngen als docent te strikken, zodat we verzekerd zijn van belangstelling. Die kun je een weekend als dit rustig toevertrouwen: hij heeft talloze traditionele nummers geboekstaafd. Al snel stromen de inschrijvingen binnen. Eind december zitten we al praktisch vol. Uiteindelijk gaan we van start met 14 deelnemers.

Slapen naast de koeienstal

Quirina en ik gaan vrijdagavond naar ‘t Geertje om zaterdagochtend de eerste deelnemers te kunnen ontvangen. Twee Groningers zijn ons al voor: zij hebben hun tent al op vrijdagmiddag opgezet. Nadat we uitgebreid kennis hebben gemaakt gaan we bijtijds slapen, we spreiden onze bedjes in de ruimtes naast de koeienstal.

De koeien vinden de muziek wel grappig.
  • De koeien vinden de muziek wel grappig.
Foto: Mark Söhngen

Geluiden in de nacht

‘s Nachts blijkt de boerderij vol geluiden: de koelinstallaties brommen, het TL-licht bij de runderen blijft branden. Reden voor de pauwen om hier op stok te gaan om met regelmaat een stevige pauwenkreet te slaken.
Ook slaat er ergens een soort machine aan die de grond doet trillen. Een of ander pompsysteem bonkt regelmatig tegen de houten stalmuur en al vroeg kraaien de hanen dat de nieuwe dag begint. En klinkt de cadans van de machine om de koeien te melken.

Het kampeerveld

Dan treffen de kampeerders en de slapers in de hutjes het beter. Daar is het ’s nachts vrijwel totale stilte met hooguit het hanenkraaien bij het krieken van de dag, aanleiding voor vogelaars om voor dag en dauw op pad te gaan met de verrekijker.
Er staan maar een paar tenten: achteraan die van cursisten van ‘Polderklanken’ en vooraan een groepje scouts die ‘s avonds gezellig bij de vuurplaats zitten.

Er is ruimte genoeg voor de 15 deelnemers.
  • Er is ruimte genoeg voor de 15 deelnemers.
Foto: Eduard Bekker

Koffie!

Dan is ’s ochtends een kop koffie welkom. De twee meiden die dit drukke bedrijf runnen zijn buitengewoon soepel. Het is weliswaar niet de bedoeling om eigen drank en etenswaar te nuttigen op het boerenerf, maar we kunnen zelf koffie en thee zetten en drankjes nuttigen in de lesruimte en op het kampeerveld.

De workshop

De ruimte blijkt prima geschikt voor de workshop. We passen er alle vijftien in. Mark Söhngen heeft een uitgebreid repertoire aan traditionele deunen. Van ‘Merck toch hoe sterck’ uit de Tachtigjarige Oorlog tot aan de schotsen van Kiers. Twee ochtenden en een middag gaan we hiermee aan de slag om telkens de les te eindigen met de vrolijke Duitse Polka.

Wandeling en jammen

’s Avonds is het tijd voor een wandeling in het hier nog tamelijk pure weide- en waterlandschap van het Groene Hart. Ook musiceren we nog voor de entree van onze workshopruimte en delen meegenomen versnaperingen.
De volgende nachtrust verloopt een stuk beter dankzij goede oorpluggen. Zelfs de pauwen hoor ik niet!

Boottocht

’t Geertje ligt aan het water. Naast kanoën of roeien kun je ook mee met een platbodem voor een rondvaart langs de rand van het Groene Hart, waarbij ook een stukje Vliet wordt meegenomen. Met de trekharmonica worden de dagjesmensen wisseltonig vermaakt.

 

De bemanning van de boot bestond uit een gemengd publiek van dagjesmensen en workshopgangers.
  • De bemanning van de boot bestond uit een gemengd publiek van dagjesmensen en workshopgangers.
Foto: Paula van Straaten

Mooi weer

Het weekend is uitstekend bevallen. En het vele publiek – vaak gecharmeerd van de muziek van de trekharmonica, die hier zo goed past – de waterrecreatie en de totale sfeer van deze boerderij zijn prima voor een weekend als dit. En dat helemaal met zulk mooi weer als tijdens dit ‘Polderklanken’ weekend.

Eten

Ook het eten is ons bevallen. Met name het uitgebreide ontbijt en de boerenlunches met producten van de boerderij. Na het diner van zaterdag geitenmelkijs in diverse smaken toe. Beslist lekker!

Wachtend op de lunch
  • Wachtend op de lunch
Foto: Reina Klap

Conclusie

Voor herhaling vatbaar. Voor mensen die ook willen kanoën of wandelend of fietsend het Groene Hart willen verkennen loont het zeker de moeite om een paar dagen eerder te komen of om er een paar dagen aan vast te plakken.
Dus, wie weet, tot volgend jaar!

Tot ziens!
  • Tot ziens!
Foto: Eduard Bekker

Alle informatie over Polderklanken:

 


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2023         > Polderklankenverslag 2023 Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
De omgeving van boerderij ’t Geertje is zeker een avondwandeling waard.