CataloniëEn Català
Spandoek in de hoofdstraat van La Seu d’Urgell: het is inmiddels alweer de 48ste keer.
  • Spandoek in de hoofdstraat van La Seu d’Urgell: het is inmiddels alweer de 48ste keer.


Daar waar de jeugd verslingerd is aan de trekharmonica

Vijf dagen jammen, zingen en dansen in Arsèguel

Massale jamsessie tijdens de eerste nacht: van vrijdag 28 op zaterdag 29 juli.
  • Massale jamsessie tijdens de eerste nacht:
    van vrijdag 28 op zaterdag 29 juli.
Videostill: Eduard Bekker>

Het is de hoogste tijd om de Catalaanse Pyreneeën weer eens te bezoeken, want in het opmerkelijke bergdorpje Arsèguel vind eind juli het grootste balg-evenement van Catalonië plaats. Dan komen jongeren bijeen om te jammen, te luisteren naar en te dansen op de muziek van gezelschappen waarbij minstens één bandlid de harmonica hanteert. En ook ouderen. Niet in de laatste plaats om te zien en horen wat hun kinderen tijdens een muziekkamp hebben geleerd voor een knetterende presentatie.

28 juli t/m 1 augustus 2023
door Eduard Bekker

Zo gebeurt dit al 47 jaar. Dit muziekfestival is het oudste van Catalonië in zijn soort, waarbij we nu inmiddels aan de vijfde generatie spelers toe zijn.

Initiatiefnemer Arthur Blasco - inmiddels al 90 jaar oud – is nog steeds de stuwende kracht achter de Trobada.
  • Initiatiefnemer Arthur Blasco - inmiddels al 90 jaar oud – is nog steeds de stuwende kracht achter de Trobada.
Videostill: Escola Folk del Pirineu)

Artur Blasco

Ooit is dit evenement opgestart door Artur Blasco; die trok in de jaren ’70 door de Catalaanse Pyreneeën om de oude volksmuziek en zang op te tekenen. Hij bezocht de weinig overgebleven trekharmonicaspelers, repareerde hun instrumenten en maakte hen weer enthousiast om te gaan spelen. In 1976 – kort na de dood van dictator Franco – organiseerde hij samen met Gaspar Viladomat in Arsèguel een treffen van spelers. Zo ontstond La Trobada d’Acordionistes dels Pirineus, 47 jaar geleden.
Inmiddels is Artur Blasco 90 jaar, maar dat belet hem niet om elk jaar mee te organiseren en te assisteren bij de presentaties.

De Nachten

Al vroeg op de vrijdagavond schuif ik aan bij een tafel met een jong stel Catalanen in het park bij de kerk van Arsèguel. Ze spreken me aan en constateren verbaasd dat ik een buitenlander ben. Dat is niet onlogisch gezien de opdruk op het t-shirt van eigen productie.
Al gauw voeren we een genanimeerd gesprek. Het koppel weet helemaal niets af van balginstrumenten, maar zijn op de verhalen af gekomen dat hier zo’n warm en gezellig evenement zou zijn.

Geen kennis van de accordeon en de trekharmonica? Dan kan ik niet laten om mijn harmonica te pakken en al spelende de typische eigenschappen van het instrument uit te leggen.
 

Simone Lambregts: Catalaanse met Nederlandse wortels.
  • Simone Lambregts: Catalaanse met Nederlandse wortels.
Videostill: Eduard Bekker

Viool

Hé, ik ken jou!.
Een Nederlanse stem.
Ik heb ooit een t-shirt van je gekocht.
Nu daagt het me. Simone Lambregts. Uitmuntend violiste uit Manresa. Door de liefde vanuit Nederland in Catalonië beland, waar ze haar talent naar mijn gevoel ten volle heeft kunnen ontplooien. Vijf jaar geleden heb ik haar voor het laatst ontmoet. Aan het bewuste t-shirt - dat ik nu ook draag – heeft ze me vast herkend.
Ze is blij iemand te zien die speelt en haalt haar viool tevoorschijn. We zoeken naar gemeenschappelijk reperoire.
Al gauw zetten anderen hun schroom opzij en sluiten zich bij ons aan, tot zich een grote groep heeft gevormd en de bekende traditionele Catalaanse deunen worden inzet.
En zo begint de eerste ‘Nacht van Arsèguel’, die tot zonsopgang zal voortduren (zie ook de video-impressie). Al ruimschoots voor die tijd heb ik mijn toevlucht gezocht tot mijn tentje en doezel in bij de vertrouwde muziek uit de verte.
En zo heb ik al heimwee voordat ik hier ben vertrokken. Vooral deze avonden en nachten zijn geweldig.

Op maandagmiddag is iedereen op de kampeerweide vertrokken – ondanks een avondoptreden bij het hotel. Iedereen? Nee, één hardnekkige bezoeker...
  • Op maandagmiddag is iedereen op de kampeerweide vertrokken – ondanks een avondoptreden bij het hotel. Iedereen? Nee, één hardnekkige bezoeker...


Het kerkje van Arsèguel en omgeving lijkt rust uit te stralen, maar dat is een misverstand. Er omheen gebeurt juist van alles.
  • Het kerkje van Arsèguel en omgeving lijkt rust uit te stralen, maar dat is een misverstand. Er omheen gebeurt juist van alles.


Vier grote optredens

Maar uiteraard zijn het niet alleen de nachten die ’t ’m doen. Er voor elk wat wils: er zijn vier grotere optredens: In Seu d’Urgell op vrijdagavond, in Arsèguel (in de tent) op zaterdagavond, in Castellbò op zondagavond en op maandagavond in Puigcerdà, op de grens met Frankrijk.
Twee seizoenen heb ik deze optredens gevolgd. Maar nu gaat mijn voorkeur meer uit naar de momenten dat je contact met andere kunt leggen: de parkoptredens en de jamsessies.

Beren en wolven

De nachten vol jamsessies zullen zich nog twee keer herhalen. Zondagavond is het de laatste en dan is het al rustiger in het park en dorp, want ook de officiële optredens zijn daar nu voorbij.
Op maandagmiddag is het beeld op de kampeerweide dan ook heel anders dan op de zaterdagavond, toen ik in het donker even in het doolhof van campers en busjes even mijn tentje niet meer kon vinden.
Nu blijk ik er vrijwel de enige. Ik laat me niet afschrikken door de wilde verhalen die de ronde doen over beren en wolven en slaap ook die laatste nacht van maandag op dinsdag als een blok, nadat me is verzekerd dat beide dieren hier (nog) niet op zijn gedoken.

Locale spelers

Maar niet alle optredens zijn voorbij. Hekkensluiter is het avondoptreden op dinsdag in het Parc de Cadí in Seu d’Urgell. Dan spelen uitsluitend de Catalanen en dat zijn vaak bekenden, zoals Cati Plana en Pere Romaní, die gastdocent waren bij Trek er es Uut. Met deze avondsessie komt een einde aan ruim 20 uur optredens met de belangrijkste rol voor de trekharmonica. Woensdagochtend vertrek ik dan definitief naar Barcelona met de bus van de ALSA, terugkijkend op veel nieuwe contacten en het aangename weerzien met de vertrouwde bekenden.

Voor de diehards: hier vind je nog meer opnames door anderen:

  • Mijn dank gaat uit naar schrijfster Sarah de Vlam uit Seu d’Urgell die mij op vrijdag naar Arsèguel heeft gebracht, me heeft geholpen met het opzetten van de tent en me de volgende dag enkele dringende kampeerbenodigdheden heeft gebracht, waar aan ik niet had gedacht.
  • Mijn dank gaat ook uit naar Martine Lambregts uit Arsèguel (inderdaad: zuster van), die me weer terug naar Seu d’Urgell heeft gebracht op dinsdagochtend.

Het hele programma van de
‘Trobada amb els Acordionistes del Pirineu 2023’:

Ontmoeting met de Accordeonisten van de Pyreneeën 2023

De Harmonicahoek

vrijdag 28 juli - dinsdag 1 augustus 2023
De Trobada met de accordeonisten van de Pyreneeën, die sinds 1976 elk jaar wordt gehouden in Arsèguel en sinds meer recentelijk in Seu d'Urgell en andere plaatsen in de Pyreneeën, is het startpunt voor het diatonische herstel van de accordeon in Catalonië, Aragon en het Valenciaanse land, en een centrum van culturele uitwisseling met verschillende landen in Europa, landen uit het Oosten en Amerika.

> Meer

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2023         > Trobada Arsèguel Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Het optreden van de jongeren in de tent bij de kerk van Arsèguel.