Hoop op Doorslaande Tongen

Wat we misten, gaan missen en wat weer komt

Niemand kon bij het poseren voor de afscheidsfoto tijdens het Enkhuizer Trekzakfesitival, dat dit een afscheid voor veel langere tijd zou worden.
  • Niemand kon bij het poseren voor de afscheidsfoto tijdens het Enkhuizer Trekzakfesitival, dat dit een afscheid voor veel langere tijd zou worden.


Voor ons, groepsdieren van de wisseltonige familie, is de coronacrisis een hard gelag geweest. Talloze evenementen die voor ons echt het voorjaar zou inluiden zijn geschrapt. En in de zomer zal het doorgaans niet anders zijn.

vrijdag 5 juni 2020
door Eduard Bekker

Na de laatste activiteit - wisseltonig wandelen in de Achterhoek – viel het stil.


Catalonië

Voor mij was het eind maart al raak: het Equinoccifest in het Catalaanse Cambrils kwam te vervallen. Was spannend geweest, want de voertaal is daar Catalaans. Hopelijk gaat het volgend jaar wel door. Dat zal ook het geval zijn met de Trobada amb els Acordionistes del Pirineu in het rustorieke dorpje Arsèguel. Het is moeilijk voor te stellen dat eind jullie daar al zomaar dromen mensen samen kunnen komen en in afsloten ruimtes jammen en optredens geven.


Trek er es Uut. Beeld uit 2019. De wekploeg in actie.
  • Trek er es Uut. Beeld uit 2019. De wekploeg in actie.
Videostill: Anne Frederiks

Trek er es Uut

Dat was wel de grootste teleurstelling: sinds 1998 kijk ik elk jaar weer reikhalzend uit naar Trek er es Uut. Dit jaar zou het gezien het fraaie weer weer een denderend succes zijn geweest met nieuwe docenten uit ondermeer Catalonië Brazilië (!!!).
Hoe zou de situatie volgend jaar zijn? We kunnen gelukkig de herinneringen warm houden, want deze site biedt een ruim overzicht door de jaren heen.
Trouwe bezoekers hebben ons dit jaar nog begroet, evenals een nieuwe docente.


Enkhuizen

Ook Enkhuizen moet de diatonische handdoek in de schoot leggen, want het overkoepelende evenement – de Waterweek – is komen te vervallen. ‘Tot volgend jaar’ zingt Theodora op onderstaand filmpje uit 2019, maar laten we hopen dat volgend jaar dan echter volgend jaar 2021 zal worden, want Enkhuizen is altijd een succesvolle mix van ouwe getrouwen uit Noord-Holland en Friese gezelschappen. Uiteindelijk behoort Enkhuizen ook tot Friesland: West-Friesland, wel te verstaan.


Veldhoven biedt volop de gelegenheid om te jammen.
  • Veldhoven biedt volop de gelegenheid om te jammen.
Videostill: Lia

Veldhoven

In Veldhoven is het niet anders. Ook dit festival is komen te vervallen omdat de 1,5 meter regel niet kan worden aangehouden tijdens de workshops en het Open Podium. En dat zijn toch de publiekstrekkers van dit evenement. Triest natuurlijk dat juist deze twee evenementen waar oude en nieuwe bekenden mekaar ontmoeten niet door kunnen gaan.


‘Zwolle’ bood zowel aan beginners als gevorderden interessante eendagsworkshops,
  • ‘Zwolle’ bood zowel aan beginners als gevorderden interessante eendagsworkshops,


Zwolle

Afgelopen jaar hebben Jan en Paulien van de organisatie van het Zwolse Trekzakfestival de harp in de ring gegooid: zij zijn gestopt de organisatie en er zijn geen opvolgers. Ook dit ‘familietreffen’, waar je altijd weer net een andere groep bekenden ontmoet, gaat dus niet door. Dit keer is corona dus niet de boosdoener.


Gaat er nou eigenlijk nog wel iets door?

De Spitkeet in Harkema is een prachtige biotoop voor een harmonicadag.
  • De Spitkeet in Harkema is een prachtige biotoop voor een harmonicadag.


Spitkeet

Ja, verhip. Recent kreeg ik een melding binnen van de organisatie van de Harmonicadag Spitkeet, dat die doorgaat. Je kunt meedoen als je je tevoren opgeeft. Voor aanmelding zie onze agenda.
Probleem is dat mij niets bekend is over de reisadviezen. Alle landen binnen de EU zijn genoemd, maar Friesland niet. Het kan zijn dat Nederlanders voor Wolvega zullen worden tegen gehouden. Friesland is immers vrijwel coronavrij, Nederland voorlopig nog niet.

Er staan overigens nog meer harmonicadagen aangekondigd op latere datum. Ook daarover hoop ik nog informatie tegen te komen.


Meer initiatieven

Inmiddels komen er geleidelijk aan toch wat meer initiatieven die wat kleinschaliger zijn:
 

Vierdaagse Trekzakworkshop (mid)week in Zwolle

De Harmonicahoek

29 juni - 2 juli 2020 en 6 juli - 9 juli 2020.
Omdat alle trekzak workshops zijn afgelast door de coronacrisis wil ik mijn atelier en woonplek voor een aantal dagen beschikbaar stellen voor deze trekzakvierdaagse.

> Meer

TrekzakWandelWeekends & Workshops van Mark & Hilbert

De Harmonicahoek

Tussen 24 juli en 25 oktober 2020
We waren er al even mee bezig (richtlijnen, protocollen, overleg met de verhuurder, toestemming van de ambtenaar), maar nu kunnen we onze plannen bekend maken. We plannen voor de komende tijd in een ruime en corona-bestendige omgeving drie TWW workshops (trekharmonica, wandelen, en lekker eten).

> Meer

Bart, Willem en Rita zingen tijdens het Open Podium.
  • Bart, Willem en Rita zingen tijdens het Open Podium.
Foto: Jan Wim Cupido

Doorslaande Tongen

Dit is nog onzeker, omdat de 1,5 meter regeling daar natuurlijk voor de nodige problemen zorgt. Er zijn wel een stuk of vijf lokalen waar dit mogelijk is met tevens de buitenbar achter de Parkzaal (afstand houden is gezien de balgwijdte sowieso geboden). De Parkzaal zelf is waarschijnlijk wel geschikt als verdere centrale 1,5 meter ruitm. Maar kun je die regel eigenlijk wel een heel weekend vol houden?
Verder zijn de gemeenschappelijke toiletten een probleem en het feit dat de bar in het hoofdgebouw dan een no-go area is, omdat je daar geen afstand zult kunnen houden als de meeste deelnemers die opzoeken.
En niet zingen. Dat is toch ook een punt.
Uiteindelijk hebben we - met bezwaard gemoed - moeten beslissen dat Doorslaande Tongen in november niet door kan gaan.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2020         > Wat allemaal is vervallen Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)