Baskant een van de hoofdthema’s

Doorslaande Tongen 2019: links ging voor!

Bart, Willem en Rita zingen en spelen ‘Hard Times come again no more’
  • Bart, Willem en Rita zingen en spelen ‘Hard Times come again no more’
Videostill: Jan Kamphuis

Tijdens de succesvolle Doorslaande Tongen van 2018 is in meer groepen aandacht besteed aan het gebruik van akkoorden aan de discant. Dit jaar is in workshops juist aandacht worden geschonken aan de tegenovergestelde aan de baskant. Want daar kun je ook veel meer doen dan alleen met bas- akkoord de maat aangeven. Maar tevens kon je losgaan op de tango en jezelf al zingend leren begeleiden.

Van vrijdag 15 t/m zondag 17 november 2019
door Eduard Bekker

Ook dit weekend - een vierde van een reeks onder leiding van Mieke Smits en bovengetekende was weer buitengewoon geslaagd. Niet in het minst omdat ook onze diatonische crack John Hop ook is toegetreden tot de organisatie. Daardoor bleef het nog lang onrustig rond de bar...

We hebben veel videomateriaal van dit weekend tot onze beschikking, waar me nu mee zijn begonnen dit te publiceren. Als organisator vind ik de sfeer buiten de workshops heel belangrijk. Gelukkig zijn er muzikanten die daar in de bar graag hun bijdrage aan leveren.
De video-opnamen zijn van Jan Kamphuis, tenzij anders vermeld.

Een van de successen van Doorslaande Tongen zijn de workshops van Harry Dijkstra. Zijn tango-workshop was vrijwel direct volzet.

Open Podium

Het Open Podium vind ik altijd erg belangrijk. Hier kunnen mensen musiceren voor een redelijk vertrouwde kring. Soms hebben ze nooit eerder voor publiek gespeeld. En ook blijken er spontane gelegenheidsformaties te ontstaan van mensen die hier mekaar hebben ontmoet.

Over de bandoneon gesproken. Vaak word ik aangesproken door buitenstaanders, die zich afvragen of mijn trekharmonica soms een ‘bandolijon’ is. Raad ze dan vooral aan om deze pagina even te bekijken en de verschillen te zien.

Meer presentaties

Lijkt me buitengewoon vervelend. Je staat ergens midden op de intekenlijst, maar tegen het einde van het Open Podium ben je nog steeds niet aan de beurt geweest. Het overkomt Thea. Gelukkig heb ik het als presentator net op tijd in de gaten voordat ik zelf het podium afsluit.

Hoewel het de bedoeling is dat een ieder maximaal twee stukken laat horen, weten sommigen dit listig te ontduiken, door steeds in een andere formatie te verschijnen.

Groeten uit Catalonië

Inmiddels blijkt te zijn uitgelekt dat ik me wel betrokken voel bij Catalonië. Politiek gezien en ook wat de muziek betreft. Vandaar dat ik ter afsluiting van het Open Podium twee Catalaanse nummers heb laten horen. Blijkbaar zijn ze in de smaak gevallen. Er is zelfs een toegift gevraagd! En durf nooit ‘nee’ te zeggen...

De aftiteling

Hoe het precies heeft gewerkt, weet ik niet, maar blijkbaar is de formule van Mieke Smits en bovengetekende aangeslagen. Als vier jaar lang enthousiaste deelnemers en een prima sfeer. Mieke benadert de docenten, Ellis en Guus van de SVN dragen zorg voor de reservering bij De Glind, de financiën en de kamerindeling en ik maak de affiches, zorg voor info op deze website, stuur mailings en bepaal de logistiek van het weekend zelf.
Dit jaar hebben we bekwame assistentie er bij gekregen van John Hop, die de contacten met de SVN en de lokatie heeft onderhouden. En bovendien de workshop van Harry Dijkstra op vrijdagavond heeft verzorgd, omdat deze die avond was verhinderd.
 

Dit waren de workshops:

Doorslaande Tongen 2019: links gaat voor!

De Harmonicahoek

Van vrijdag 15 t/m zondag 17 november 2019
Dit jaar is in workshops aandacht geschonken aan de baskant. Want daar kun je ook veel meer doen dan alleen met bas- akkoord de maat aangeven.

> Meer

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2019         > Doorslaande Tongen Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Aan de bar van Conferentiecentrum De Glind