Muzikaal, funky én gezellig met een zachte g….

Trekharmonicafestival & mondharmonica Veldhoven

Workshops, expositie, ontmoeten, open podium, samenspelen, kletsen, borrelen: op zondag 25 augustus vindt in Museum ‘t Oude Slot weer het gezellige en muzikale Trekharmonicafestival & mondharmonica Veldhoven plaats. Dit festival trekt elk jaar meer dan 100 verschillende muzikanten die deze middag muziek komen spelen.

zondag 25 augustus 2019
door Lia

Trekharmonica in hoofdrol

De trekharmonica en de mondharmonica spelen de hoofdrol, maar alle ondersteunende muziekinstrumenten zijn welkom om mee te spelen! Lekker op het terras of op het open podium! Alle genres komen voorbij, van luisterliederen met een knipoog, folk, blues, klassiek, tango, meezingers, Tex-Mex tot Franse chansons…

Open podium

Het open podium is de laatste jaren een sprankelend onderdeel van het programma. Zeer gevarieerde optredens met een enthousiast en dankbaar publiek.
Dick Steenbergen zal dit jaar het open podium begeleiden.

Concert ‘vergeten groenten’ door Remco Sietsema

Remco Sietsema vertegenwoordigt een nieuwe generatie trekharmonicaspelers. De trekharmonica is de vergeten groente van de muziekinstrumenten; niet het meest voor de hand liggend, niet altijd populair, maar het zorgt voor een compleet andere en bijzondere sensatie die we eigenlijk allemaal vaker zouden willen ervaren.
Remco speelt zelfgeschreven composities en nieuw repertoire. Hij combineert vele stijlen, van funky wereldmuziek tot jazzy reggae en folk. Denk aan intieme liedjes, maar vooral zeer dansbare, opzwepende, zwoele zomeravonden.
Hij laat hiermee de veelzijdigheid en aantrekkingskracht van het instrument zien en rekent voor altijd af met de vooroordelen rondom de trekharmonica.

Eerder speelde Remco Sietsema in de formaties The Tunes en Merals Harem én speelde hij met zijn trekharmonica in diverse muziektheaterproducties. In 2017 verscheen zijn debuutalbum Sultana, waarop de trekharmonica -uiteraard- centraal staat.

Markt en expositie

Er is een kleine markt met muziekinstrumenten en er is een expositie met bijzondere instrumenten uit Estland. Hoe komt het dat in Estland veel jonge mensen dit instrument bespelen?

Workshops

’s Morgens zijn er twee workshops voor de trekharmonica waarvoor aanmelding vooraf vereist is.
 

De workshops

De Harmonicahoek

door Remco Sietsema voor CF
Niveau: midden en gevorderd

van 3/4 tot 6/8 door Cocky van de Burgt voor CF
Niveau: beginners en begonners

’s Morgens zijn er twee workshops voor de trekharmonica waarvoor aanmelding vooraf vereist is.

> Meer

Er staan overal zitjes en het museumcafé is de hele dag open voor een hapje en een drankje.
Kom ook luisteren, meespelen, kletsen, ontmoeten en laat samen met ons het museum muzikaal uit haar voegen barsten!

Kortom

Met workshops, expositie, spontane optredens in alle soorten en maten en lekkere hapjes belooft het een dag te worden die je niet mag missen…en... iedereen is welkom!

Expositie en uitleg bij de Estse karmoska

Waarom heeft dit instrument zo’n grote aantrekkingskracht op de jeugd?
De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse harmonicaspeler is vrij hoog en wordt nog steeds hoger. Waarom komen er geen jonge spelers bij? Waar ligt dit aan? Aan de prijs van een goed instrument? Aan de uitvoering? Aan het onderwijs?

In Estland, met name in het Zuidoosten, wordt er veel trekharmonica gespeeld.
En wat daar bijzonder opvalt is dat ook de jeugd in Estland een grote interesse heeft voor de trekharmonica, maar dan wel de ‘Ests-Russische’ variatie: de Karmoska.
Niet te verwarren met de Garmoska, de grote broer van de Karmoska.

Hoe zit dat in Estland, waarom is het daar zo populair? Wie het weet mag het zeggen. Misschien dat onderstaande argumenten een positieve bijdrage leveren?

Enkele Karmoska’s uit de collectie van Jan Hoog Antink.
  • Enkele Karmoska’s uit de collectie van Jan Hoog Antink.


Jan Hoog Antink laat op de trekharmonicadag in Veldhoven zijn verzameling zien en zal er ook verhalen bij vertellen. In 2015 verkocht Jan een Garmoska aan harmonicabouwer Frans van der Aa. Frans is inmiddels zo enthousiast over dit instrument, dat hij onlangs zelf ook een Karmoska heeft gebouwd voor Toomas, een speler uit Estland.
 

Steun De Harmonicahoek Terug   > Home     > Nieuws       > Nieuws uit 2019         > Trekharmonicafestival Veldhoven
Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:
Toon Sileon Muziek.
Muziekhandel Toon Sileon added a cover video.


Google Analytics Alternative