Wietse Pathuis (8 mei 1953 - 14 april 2019)

Trekharmonicaspeler met
brede interesse voor muziek

Wietse Pathuis tijdens een optreden in Medemblik in 2000.
 • Wietse Pathuis tijdens een optreden in Medemblik in 2000.
Foto: Gert-Jan Kamphorst

De Harmonicahoek kreeg gisteren te horen dat Wietse Pathuis is overleden. Vrijdag nog gewoon aan het werk en zaterdag voelde hij zich 'niet fit'. Zondagmorgen heeft hij zelf nog 112 gebeld maar de hulp kwam helaas te laat. Dat is triest: extra triest, omdat hij geen dag van zijn welverdiende pensioen heeft mogen genieten, dat in het verschiet lag. Robert Tromp kende hem beter. Hieronder warme herinneringen aan hem.

maandag 15 april 2019
door Robert Tromp

Persoonlijk heb ik Wietse behoorlijk goed gekend. Naast collega harmonicaspeler was hij ook een buurtgenoot van me. Jaren geleden hadden we redelijk veel contact met elkaar. Regelmatig hadden we 's avonds leuke ontmoetingen . Muziek natuurlijk. Nee, niet spelen. Daarvoor hadden we te verschillende repertoires. Maar wel CD's draaien en elkaar kennis laten maken met muziek die we nog niet kenden.

En bij Wietse heb ik heel veel muziek leren kennen: van klassiek via draaiorgels en Johnny Jordaan tot aan behoorlijk alternatieve new wave/punkrock (denk hierbij aan iets als Wild Billy Childish and Thee Headcoats. Wie zei U?)

Brede smaak

Wietse z'n smaak was heel breed. Een aantal jaren geleden verhuisde Wietse en kwam hij nog dichter bij mij te wonen (letterlijk loopafstand). En juist toen is ons contact verwaterd: Wietse z'n moeder werd ziek en hulpbehoevend en hij trok min of meer bij haar in om voor haar te zorgen (waarvoor hulde) en ik had in die tijd een baan met heel onregelmatig werk.

In opperste concentratie tijdens de Harmonica Informatie Beurs 2006
 • In opperste concentratie tijdens de Harmonica Informatie Beurs 2006
Foto: Gert-Jan Kamphorst


Dus ja... Ik ben altijd stiekem blijven hopen dat die ontmoetingen weer eens in ere hersteld zouden worden. Maar helaas. Voor zover ik weet kwam Wietse inderdaad de laatste jaren weinig of niet op evenementen als Doorslaande Tongen of TEEU.

Zuiderzeemuseum

Voorheen kwam hij wel naar de harmonicadag in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen (al dan niet met moeders). En ook ging hij wel naar Schiermonnikoog. Daar zijn we nog wel gezamenlijk naar toe gereisd.

Over zijn overlijden weet ik niet veel. Gisteravond (14 april) las ik het op zijn tijdlijn op FB (geplaatst door zijn zuster). Hij dacht zelf aan een griepje. Maar het was toch ernstiger.

Het bericht van zijn verscheiden is toch ontzettend hard bij me binnengekomen.
Nog wranger: Wietse stond vlak voor zijn pensioen. Daar heeft hij helaas niet van mogen genieten.

Wietse Pathuis: goede muzikant en aangenaam mens: ik zal je missen.
 

Robert Tromp


In de Facebook-groep ‘Trekharmonica’ kwamen meer reacties binnen:
 

 • Een groot verlies van een goed artiest
 • Aardige vent en goede speler! Toen z'n moeder nog leefde nam hij haar altijd mee naar de harmonica dagen wat we heel bijzonder vonden.
 • Hij heeft nog opgetreden bij de Harmonica dag in Houtige Hage op 16 maart.
 • Jeetje ik kan hem ook niet zo goed maar kwam hem vaak tegen in het Noorden bij trekzak evenementen. Hij viel op omdat hij ontzettend goed kon spelen. Groot verlies van een goed artiest.
 • Zou gisteren (14 april) spelen op de Harmonica dag in Nieuwolda .Daar hoorden we dat hij zich ziek gemeld had. Erg triest. Aardige vent en goede speler! Toen z'n moeder nog leefde nam hij haar altijd mee naar de harmonica dagen wat we heel bijzonder vonden.
 • Kon geweldig klassieke muziek spelen op de harmonica. Heel knap.
 • Meer dan 40 jaar hebben we vaak samen gespeeld op de vele Harmonica dagen in Nederland en Noord Duitsland, ook samen met je moeder. Wietse Pathuis we zullen je nooit vergeten.
 • In Friesland heb ik Wietse vaan gezien en gesproken ... Wij wonen al 10 jaren in Spanje. We lazen de advertentie op de computer. Ohhh, wát een schrik !!! Vaak zag ik hem en genoot van zijn spel.... Een lieve, bescheiden man. Erg verdrietig.
 • Ik ben in 2007 met Wietse en Derk van Dieren afgereisd naar Terschelling. Op uitnodiging van Arie Doeksen hebben we zaterdag avond en zondag samen met Terschellinger trekzak spelers muziek gemaakt. Sindsdien zochten we elkaar altijd op tijdens trekzak festivals. Hij speelde dan vaak steirisch, accordeon en trekharmonica. Ik had grote bewondering voor zijn muziekspel.Rust zacht, Wietse.


De muziek gaat vrolijk verder waar bovenstaande video stopt.

Tijdens een trekzakavond bij de Loekpoedels in Surhuisterveen, februari 2017.
 • Tijdens een trekzakavond bij de Loekpoedels in Surhuisterveen, februari 2017.
Foto: Jan Willem Cupido


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2019         > IM Wietse Pathuis Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Bij sommige andere trekzakspelers ook een vertrouwd beeld. Wietse Pathuis onderweg naar de
Harmonica Informatie Beurs 2006 met een scala aan balginstrumenten. Foto: Gert-Jan Kamphorst