De foto’s van Chantal Lamers vormden een inspirantiebron voor dramatisch zwartwitwerk.Van links naar rechts Wijtze Pieter Kikstra, Eduard Bekker, Paula van Straaten en Carola Walther.
  • De foto’s van Chantal Lamers vormden een inspirantiebron voor dramatisch zwartwitwerk.
    Van links naar rechts Wijtze Pieter Kikstra, Eduard Bekker, Paula van Straaten en Carola Walther.


Alternatieve workshopdag in Zoetermeer

Doorslaande Tongen met Jacqueline

In alle hoeken werden koppels en trio’s gevormd om samen stukken in te studeren.
  • In alle hoeken werden koppels en trio’s gevormd om samen stukken in te studeren.


Onze beregezellige dag in Zoetermeer mag eigenlijk geen ‘Doorslaande Tongen’ heten want dit evenement van de Stichting Volksmuziek Nederland ging juist niet door. Maar verschillende docenten ging niet bij de pakken neer zitten en organiseerden zelf wat in het betreffend weekend, zoals Jacqueline Edeling, die zo had uitgekeken naar haar vuurdoop als workshopdocent in De Glind.

zaterdag 22 november 2014
door Eduard Bekker

Doorgaans zijn er bij het Doorslaande Tongen Weekend zo’n 70 inschrijvingen. Dit jaar waren dat er maar 17. Dan trek je zo’n weekend niet qua geld.
Deze dag in een Zoetermeerse kelder, waar doorgaans andere activiteiten met een zekere zweving plaatsvinden zoals Yoga en Pilates, was echter een heel vruchtbaar en gezellig alternatief.

Open Podia

Wij - trekzakkers en accordeonisten – studeerden door de dag heen enkele stukken in om samen te spelen, van Inisheer tot Pippi Langkous; stukken die Jacqueline al tevoren had opgestuurd. Maar ook de tussentijdse open podia ervaarde ik als heel prettig. Want wanneer krijg je als randstedeling nou de kans om aan een groter publiek je wisseltonige werken te laten horen?

Jacquelines compositie ‘Soulmates’ is op deze cd te vinden.
  • Jacquelines compositie ‘Soulmates’ is op deze cd te vinden.


Jacqueline en Flaco

Als toegift van de dag speelde Jacqueline ‘Soulmates’. Een eigen compositie uit de tijd dat ze veel optrok met Flaco Jimenez. Die heeft deze compositie zelf ook vertolkt en is te beluisteren op de cd ‘Said and Done’.

Opmerkelijk echter is dat Jacqueline hier niet als componiste bij staat vermeld, maar dat kan bij de originele cd natuurlijk anders zijn,

Wonderbouillon

Een ding heeft het zweefgehalte van de overige workshops me overigens wel opgeleverd: op het centrale prikbord prijkte het recept voor wonderbouillon tegen de verkoudheid. Wijtze Pieter (vinger) hield het recept voor me in het licht voor een foto. De volgende dag kon ik dat recept direct op mijn eega loslaten en verrek: het hielp!

De portretten

De Harmonicahoek

Chantal Lamers heeft met verve de rol van Mark Söhngen als portretfotograaf overgenomen voor deze dag. Een diatonische greep.

> Meer

Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> De Accordeonspecialist.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2014         > Doorslaande Tongen Zoetermeer Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië