Bevatten mogelijk melamine

Eet geen Chinese trekharmonica’s!

Chinese harmonica’s zijn gunstig geprijsd, maar doorgaans liefdeloos gefabriceerd.
  • Chinese harmonica’s zijn gunstig geprijsd, maar doorgaans liefdeloos gefabriceerd.
Foto: Uit een reclamemail

Wij van de harmonicahoek volgen al het nieuws op de voet, dus ook over het Chinese melamine-schandaal: een grondstof voor kunstharsen en coatings, die toegevoegd is aan melk, om het eiwitgehalte hoger te doen lijken. Gevolg: niersteenvorming, voor baby’s vaak zelfs dodelijk!

zondag 28 september 2008
door Eduard Bekker

Dit soort grappen is helaas zo oud als de wereld en Frankrijk kent sinds jaar en dag het woord ‘Chinoiserie’, wat bedotterij en oplichting betekent. Niet bepaald vleiend, maar op dit moment bepaald niet ongegrond.

Nierstenen

In de Nederlandse winkels duiken ook regelmatig trekharmonica’s van Chinese makelij op met semi-Italiaanse namen als ‘Salvatore’ en ‘Serenelli’ (niet te verwarren met de echte Italiaanse Serenellini).
Gezien hetgeen waarvoor melamine doorgaans voor wordt gebruikt, is het dus ten strengste af te raden om deze – vaak veel verlijmde kunstof bevattende – harmonica’s op te eten, zeker als het om kleine kinderen gaat, omdat ze dus nierstenen kunnen veroorzaken!

Met een éénrijer die in een folder op zijn kop staat wekt een Chinese fabrikant weinig vertrouwen
  • Met een éénrijer die in een folder op zijn kop staat wekt een Chinese fabrikant weinig vertrouwen


Ondersteboven

Nu betwijfelen wij sterk of deze instrumenten op deze wijze zullen worden geconsumeerd. Maar vaak vragen kriticasters zich af, of ze wel goed bespeelbaar zijn. De producten worden vaak liefdeloos gemaakt (mogelijk – zoals de oude Praktica-spiegelreflexcamera's in de voormalige DDR – vooral in de bajes) en met gebruik van zo goedkoop mogelijke materialen.
Een mooi voorbeeld – we hebben het al eerder beschreven – was wel de folder die we ooit toegemaild gekregen waarin een éénrijer, die op zijn kop stond! Een beter bewijs voor de afstandelijkheid waarmee het intrument is geproduceerd is bijna niet te bedenken!
Jammer, vooral als je bedenkt, dat de harmonica waarschijnlijk zijn oorsprong in China vindt.

Redelijk

Wij hebben met de folder verder niets gedaan, want wij waren er dus zelf allerminst van ondersteboven.
Toch hebben wij een leerling, die over haar Serenelli best tevreden is. Wij hebben een dergelijk instrument ook meerdere malen in onze handen gehad en toevallige toehoorders vonden het aardig klinken.
Van één harmonicabouwer weet ik dat hij ze verhuurt aan leerlingen; maar wel, nadat hij er andere tongen in heeft gezet!
Kortom: gezien de lage prijs is de ‘Chinees’ misschien een leuk product voor prille beginners, maar al gauw zal zich toch de behoefte doen voelen om een harmonica aan te schaffen, die met meer liefde is gemaakt: zo biedt Marktplaats.nl de laatste tijd veel Hohner Erica’s aan, die nog uit de ‘voorchinese’ tijd stammen van Hohner.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2008         >  Chinese Trekzakken Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)