Dit was de installatie van Musicon niet gewend ...

Eerste Haags BalFolk knallend succes!

Jet Zoon ten midden van Onno (gitaar), Tessel (violoncello) en Paul (contrabas) tijdens het eerste Haagse BalFolk op zondag 28 oktober 2007. Gehouden in Musicon, meestal het thuishonk voor beoefenaars van punk, funk, metal, hardrock en zo meer... Maar ze hebben gelukkig ook witbier, dus de stemming komt er wel in ...
  • Jet Zoon ten midden van Onno (gitaar), Tessel (violoncello) en Paul (contrabas) tijdens het eerste Haagse BalFolk op zondag 28 oktober 2007. Gehouden in Musicon, meestal het thuishonk voor beoefenaars van punk, funk, metal, hardrock en zo meer... Maar ze hebben gelukkig ook witbier, dus de stemming komt er wel in ...
Foto: Eduard Bekker

Het valt niet mee om met een akoestische gitaarsolo een balkfolk te leiden. Daar moet toch flink worden versterkt en de installatie van Musicon - blijkbaar te veel gewend aan metal en hardrock – geeft er plotsklaps met een hels snerpende apocalyptische kreet de brui aan. Gelukkig blijkt niemand gewond. Ook Jet Zoon niet, die wel even geschrokken naar haar oren grijpt.

zondag 28 oktober 2007
door Eduard Bekker

Het eerste BalFolk in Den Haag is meteen een uitdaging voor KOEK, het Amsterdamse ensemble dat Jet Zoon om zich heen heeft geformeerd, nadat ze haar residentie in het Wageningse voor een onderkomen in Amsterdam ruilde. Eerst speelt Madlot, gepokt en gemazeld in het begeleiden van scottischen, andro’s, tovercirkels en mazurka’s.

Ingetogener

Na hun snerpende doedels en violen komt de overschakeling naar KOEK, die het accent meer op de melodie legt, en ingetogener speelt, waarbij de muziek (gitaar, trekharmonica GC, cello en contrabas) zich in het lager gelegen spectrum afspeelt.
De dansers pikken de overgang echter naadloos op. De mooie, haast sensueel gespeelde, stukken – veelal van Franse oorsprong – scheppen een intieme sfeer. Die dansers zijn deels bekende verschijningen in bij de FolkBals in de rest van het land, maar opvallend is het grote aantal nieuwe gezichten. Zij zijn bij het begin met een korte, edoch flitsende dansinstructie vertrouwd gemaakt met het fenomeen.

Geen dresscode

Opmerkelijk is de vrijheid-blijheid gedachte van de FolkBals: er is geen dresscode en de leeftijd van de bezoekers loopt uiteen van rond de twintig tot in de zestig. Overigens komt niet iedereen voor het dansen: velen zijn blij weer oude en jonge bekenden te ontmoeten en willen van de muziek genieten en daarbij gezellig bijpraten (het volume van folkbals is hard genoeg om op te dansen, maar niet te hard om een ontspannen gesprek te frustreren).

Knal!

Tot een gillende knal (helaas is dit moment niet vastgelegd) het festijn tijdelijk platlegt. De hele versterker ligt eruit. Hilariteit alom, maar niemand is gewond - op wat flinke oorsuizingen na in de orkestbak.

Dit was het moment voor bovengetekende om het gedruis te verlaten wegens afspraken elders. Van Jet Zoon heb ik inmiddels vernomen dat het spelen nadien weer gewoon verder kon gaan en iedereen lekker heeft geschransd van de etenswaren, waaraan diverse deelnemers een hapje hebben bijgedragen.


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > 2007         > Eerste HaagBal Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)