De Harmonicahoek
Hier ben je:
 Hier staat niets. Home   Hier staat niets. Archief    Hier staat niets. 2005     Hier staat niets. Nieuws uit 2005 - Tips
Toon_Sileon.gif Berend_Kok.gif zweverink.gif casa_nuova.gif
Teller
Screendump van een Windows-computer op 5 juni 2005. Hier kun je zien naar welke optie je moet zoeken. Die knop bij de punt van de pijl, dus.

Video afspelen op deze site

Voor het afspelen van videofragmenten, die je op deze site kunt vinden is gekozen voor Real Player. De belangrijkste reden is dat alle browsers eenduidig omgaan met dit bestandstype, of ze nou op de Mac draaien, of onder Windows. Bovendien is het - nog meer dan Windows Media Player - een platformonafhankelijk standaard. Met het programma kunnen bijvoorbeeld de meeste videofragmenten van de omroep-archief worden bekeken.

In tegenstelling tot Windows Media Player is Real Player echter niet standaard aanwezig op een nieuwe Windows-bak. Het moet eerst worden opgehaald op Real.com.

Trekharmonica Het scherm voor de Mac verschilt met dat van de pc, maar ook voor de Mac is de gratis speler beschikbaar.

Zoekwerk

Het is echter wel even zoeken op de site naar de gratis Free RealPlayer, want de betaalde versie wordt het nadrukkeljks aangeboden. De gratis versie zit listig weggewerkt en er isgeen directe url voor te geven. Maar op een gegeven moment zie je een optie in de trand van 'download de Free RealPlayer'. Er wordt gevraagd om enkele gegevens. Wij hebben daar echter nooit problemen mee ondervonden - vooral omdat je zelf kunt aangeven of je bericht van RealCom wilt ontvangen of niet.

Het bestandstype is doorgaans .ram. Dit .ram-bestand is een piepklein tekstbestandje dat op de harde schijf wordt opgeslagen bij het aanklikken van een link naar een video-fragemen. In de tekst van dat bestand staat de link naar het ‘werkelijke’ video-bestand op de website. Dit eindigt met .rm. Maar zolang je zelf niet dergelijk bestanden gaat maken, hoe je dit eigenlijk allemaal niet te weten.

Universeel

Met de Real Player kunnen overigens ook andere formaten als MIDI, MPEG, MP3, WAV, AVI worden afgespeeld en sommige Windows Media-formaten, evenals Mp4. Kortom: een vrij eenvoudige tool die universeel is toe te passen.
Als je de gekochte versie van QuickTime in je bezit hebt, is het zelfs mogelijk om van de site van Real.com een een gratis plugin te downloaden, waarmee je vanuit de dit programma Real Video bestanden kunt exporteren. De video’tjes voor de Harmonicahoek worden (op de Mac) gemaakt via deze plugin vanuit QuickTime.|

Terug Terug   |  Terug Blader terug   |  Terug Blader verder