De Harmonicahoek
Hier ben je:
 Hier staat niets. Home   Hier staat niets. Archief    Hier staat niets. 2005     Hier staat niets. Archief - Impressies
zweverink.gif casa_nuova.gif Toon_Sileon.gif Berend_Kok.gif
Teller
Foto: ‘Ernie’
Twee mensen tijdens het dansen van een ‘Cercle’, een succesnummer in de balfolkscene.
JONG FOLKEND NEDERLAND SLAAT TOE

Spetterend Bal Folk in Utrecht

Afgelopen zaterdag, 19 februari, vond er een spetterend Bal Folk plaats in Utrecht. In Nederland worden steeds vaker dit soort feesten georganiseerd door een enthousiaste groep jonge mensen die bestaat uit dansers en muzikanten. Bal Folks zijn dansfeesten waar voornamelijk Franse en Vlaamse dansen worden gedanst op live-muziek.

zaterdag 19 februari 2005
door Zeerover Sandra

De basis van die dansen is vrij eenvoudig waardoor iedereen al snel mee kan dansen en het leuke van Bal Folk’s is dat de meeste muzikanten dansen en andersom. Er wordt meestal op akoestische instrumenten gespeeld en ook deze keer was er weer een uitgebreid aanbod aan muzikanten met de meest prachtige instrumenten.

‘Retestrak’

De avond ging van start met de kersverse band Utrecht Unlimited. Deze balband bestaat uit doedelzak/saxofoon, altviool, viool/cajon, cittern en gitaar en speelde ‘retestrakke’ balfolkmuziek, zoals een danser het verwoordde. Het repertoire bestond uit Frans, Vlaams en Nederlands.

Folkguerilla

Daarna kwam de Folkguerrilla in actie. De Folkguerrilla is een groep muzikanten die sinds een jaar in wisselende samenstelling Bal Folks bestormt en iedereen aan het dansen krijgt. Dit keer bestond de groep vooral uit muzikanten uit Utrecht en Groningen. Saxofoon, viool, cajon, accordeon, cittern, klarinet, fluit en trekharmonica zorgden voor een vrolijk swingend geheel.

Sfeervol

De locatie (een oude school aan de Vleutenseweg) was overigens bijzonder sfeervol wat zeker bijdroeg aan het succes van de avond. Er lag een prettig dansbare houten vloer, langs de rand van de zaal stonden heerlijke banken om tussendoor even op te loungen en er was sfeervolle verlichting. De opkomst was boven verwachting hoog, een teken dat Bal Folk steeds populairder wordt. Het publiek genoot van het dansen of zat op de banken te kletsen en te luisteren naar de muziek.
De derde band, waarvan enorm genoten werd, was Schraapstaal, een formatie van vijf ervaren muzikanten uit midden Nederland. Trekharmonica-liefhebbers konden nu hun hart ophalen bij het spel van Corné Hoogervorst, een zeer ervaren dansbegeleider.

‘Hollands kwartiertje’

Tijdens het optreden van Schraapstaal werd een ‘hollands kwartiertje’ ingelast waarbij een aantal Nederlandse dansen werden aangeleerd die behoorlijk in de smaak vielen. Behalve Nederlands werd er Frans en Engels gespeeld.
Schraapstaal werd gevolgd door een optreden van het nagelnieuwe Trio Basilicum (twee accordeons, viool en zang) dat de dansers verraste met een combinatie van Balkan en Vlaams.
Vervolgens speelde de folkformatie Folkum met draailier, hommel, gitaar en viool een serie virtuoze nummers waar dansers en zittend publiek van hebben genoten. Het einde van de avond werd traditiegetrouw ingevuld door een mengeling van alle muzikanten met een spetterende slotsessie.

Jóuw muziek

Ik kan iedere (trekharmonica-)speler aanraden om eens Bal Folk repertoire uit te proberen en eens voor dansers te spelen. Het is ontzettend leuk om te spelen en ondertussen te kunnen kijken naar dansende mensen die plezier hebben op jouw muziek.
Op www.balfolk.nl kun je meer lezen over Bal Folk en zien wanneer het eerste bal bij jou in de buurt is.



|

Terug Terug   |  Terug Blader terug   |  Terug Blader verder