De Harmonicahoek
Hier ben je:
 Hier staat niets. Home   Hier staat niets. Archief    Hier staat niets. 2005     Hier staat niets. Impressies
Berend_Kok.gif zweverink.gif casa_nuova.gif Toon_Sileon.gif
Teller
Tekening: Zeerover Sandra & Auke Eringa
MET DE ‘STRAKSTE EN PUURSTE SPANSBAND’UIT ’T MIDDEN DES LANDS

Spansen in Groningen!

Afgelopen donderdag, 10 februari, werd er in de Stedelijke Muziekschool in Groningen een swingend Bal Folk georganiseerd. Dit was alweer het vijfde bal in Groningen sinds de afgelopen twee jaar en de opkomst wordt steeds hoger. Dat is ook niet zo vreemd want Bal Folk is verslavend, een beginnende danser had het na afloop al over ontwenningsverschijnselen…

donderdag 10 februari 2005
door Zeerover Sandra

Spansen

In Groningen wordt Bal Folk ook wel ‘Spansen’ genoemd, een samentrekking van de woorden spelen en dansen. Een perfecte omschrijving van het fenomeen Bal Folk, want dat is precies wat er gebeurt. Gespeeld wordt er op voornamelijk akoestische instrumenten, zoals viool, trekharmonica, doedelzak, gitaar en fluit. Gedanst wordt er in groepen of in paren.
Speciaal voor de beginners was er aan het begin van de avond een dansuitleg van de belangrijkste dansen (Scottisch, Bourrée, Cercle, Jig, Andro). De basispassen van deze dansen zijn vrij eenvoudig, dus iedereen kon al snel meedansen.

Strakke spansband

De avond ging van start met de Folkguerrilla – een losvaste groep wervelende muzikanten die overal in Nederland opduiken om mensen aan het dansen te krijgen. Deze keer bestond de groep uit een bijzonder groot arsenaal aan instrumenten: cittern, gitaar, accordeon, bodhrán, trekharmonica, dwarsfluit, klarinet, cajon, viool en altviool. Het repertoire was Frans, Vlaams en Nederlands en werd strak en swingend gebracht.

Complimenten

Na de Folkguerrilla speelde Marianta, met de bekende muzikantes Marita Kruijswijk en Marian Nesse. Vrolijke, dansbare muziek met fluit, accordeon, doedelzak, schalmei, drum en basgitaar.
Vervolgens had Groningen de eer van het debuutoptreden van de kersverse band Utrecht Unlimited. Deze balband speelt doedelzak/saxofoon, altviool, viool en cittern en werd na afloop bedolven onder de complimenten. Eén van de bezoekers omschreef Utrecht Unlimited als ‘de strakste en puurste spansband van de regio Midden-Nederland’.

Het einde van de avond werd traditiegetrouw ingevuld door een samengaan van alle muzikanten en hierbij kwam prachtig naar voren dat spansen inderdaad de perfecte combinatie van spelen en dansen is. Tijdens de (ook traditiegetrouwe) slotcercle kwamen de muzikanten al spelend midden in de cirkel staan waar ze maar liefst een kwartier door speelden terwijl de dansers om hen heen wervelden.

Dansers en muzikanten waren enthousiast en de geruchten gaan dan ook dat er op korte termijn weer gespanst kan worden in Groningen…|

Terug Terug   |  Terug Blader terug   |  Terug Blader verder