Harmonicahoek Nieuwsbrief

13 november 2009

Ook online: > klik hier <

Wil je permanent op de hoogte blijven van het laatste diatonische nieuws, de agenda, of de tweedehandsmarkt? Neem een abonnement op een RSS-feed!


In deze nieuwsbrief:


Voor uit de zak of onder de kerstboom: een cd van...

Ons is geboren

Kerstmis anno jaren ’2000: ‘stemmige’ achtergrondsmuziek in winkelcentra, op verzamelcd’s: meestal muzak met deunen van Amerikaanse makelij van James (Over-)Lastachtig karakter. Jingle Bells wensen je een Merry Christmas, parapatampam.

Gelukkig zijn er ook mensen, die nog oor hebben voor de muziektradities van eigen bodem rond deze donkere dagen voor kerst. We hebben het over de folkformatie Madlot uit Wageningen. Inmiddels kun je rustig zeggen: wat ’t Kliekske is voor Vlaanderen, is Madlot voor Nederland.

Diverse bijna vergeten liederen en instrumentals over Advent, Kerst en Driekoningen zijn op hun kerstverse cd ‘Ons is geboren’ te vinden. Fraai vertolkt met de instrumenten die zich goed bij deze sfeer passen: uiteraard de trekharmonica, bespeeld door Judica Lookman, maar ook de doedelzakken van Bert Lotz, de prachtige zangstemmen van Peter Koene en Ariëtte Zuidhoff en de viool van Marianne Heselmans.

Kortom: een ideaal sinterklaascadeau!

» MEER INFORMATIE OVER DEZE CD EN HET PRESENTATIEPROGRAMMA »

Dos à dos

De bezoekers van Trek er es Uut kennen ze inmiddels wel: Marinette Bonnert en Pere Romaní. Inmiddels is hun tweede cd ‘Dos à Dos’ verschenen. Marinette en Pere zijn uitstekend op elkaar ingespeeld.

Het is een opmerkelijk duo, deze dame uit Wallonië en deze Catalaan, die ondanks hun verschillende achtergrond een diatonische grote niet al te gemene deler hebben gevonden: een prachtige mix van Waalse, Catalaanse, Vlaamse, Finse, Quebecse en ‘Hollandse’ traditionals. De eigen composities van Pere Romaní, die de traditie zeker geen geweld aan doen, passen hier prima tussen.

Kortom: een prima kerstgeschenk!

» MEER OVER DEZE CD »

Sterke toename aantal bezoekers harmonicahoek

We kunnen het niet verklaren, die plotselinge stijgende lijn in het bezoek van de site. Lang stond de teller gemiddeld op 280 en zakte het afgelopen jaar naar een zorgelijke rond de 250. Maar nu gaat er nauwelijks een dag voorbij, of de teller staat al dan niet ruim boven de 300.
Ook Trekzakpagina.nl - de site van Paul van Muijen - kan zich in een bezoekerstoename verheugen. Die schiet zelfs soms door tot over de 400! We horen graag waaraan dit sterk toenemede bezoekersaantal is te wijten.


De grote Harmonicahoek-enquête: eerste resultaten

De eerste resultaten van de enquête zijn binnen. Tot dusver zijn er 50 reacties. Dat mogen er rustig nog wat meer worden. Maar hier alvast een greep uit enkele resultaten die eruit springen:

We houden je op de hoogte en hopen dat nog meer mensen reageren, zodat we een duidelijker beeld krijgen.

» NAAR DE ENQUÊTE »
TradCan

Zender met veel diatonie

Als het begrip ‘Global Village’ echt ergens op betrekking heeft, is het wel op de radio- en tv-uitzendingen via internet. Alle zenders die via internet uitzenden zijn over de hele wereld te beluisteren. Zo kan iedereen wel minstens één station naar zijn smaak vinden. Dat geldt dus ook voor de folkliefhebbers. Als het even kan hebben wij TradCan opstaan: hier is veel typisch traditioneel op te beluisteren, zoals Brits, Frans en ook veel Scandinavisch.
Het duo ‘21 Boutons’ passeert hier regelmatig de revue en ook de van Trek er es Uut niet onbekende Floor Dankers.
Helaas is het niet makkelijk te podcasten, maar dat is natuurlijk ook de bedoeling, omdat er anders problemen kunnen ontstaan met de wereldwijde BUMA/STEMRA.

Wij zij helaas niet zo webby aangelegd, dat wij er een widget uit hebben construeren, maar vanuit De Harmonicahoek kan wel een zip-bestand worden gedownload, dat uitgepakt een webpaginaatje is, dat vanuit elke browser kan worden geopend (zie plaatje).
Hier tref je een mini-webpagina aan met een bedieningspaneeltje en tevens kun je hierop zien, wat er net is afgespeeld, wat er op dit moment wordt afgespeeld en wat er gaat komen. Wij hebben voor deze pagina een aparte browser op ons bureaublad staan, die van RealMedia. Dit is die is te vergelijken met Windows Media Player, maar het kan ook webpagina’s openen. Bovendien werkt het afspelen hier direct zonder problemen. Althans hier op de Mac.


Harmonicasite

Nieuwe websites

De trekharmonica op internet in Nederland wordt aangevoerd door Trekzakpagina.nl van Paul van Muijen (met veel video een goede scriptmaker in dienst), Trekharmonicamuziek.com van Sjoukje de Bruin, die een gigantische hoeveelheid bladmuziek heeft vergaard en stf.nl, de startpagina van de Stichting Trekharmonika Friesland en niet te vergeten onze eigen site, die de oudste is en in principe alles bewaart aan verslaglegging en daardoor een gigantisch archief heeft opgebouwd.

Er blijven echter nieuwe initiatieven van de grond te komen; vooral uit – hoe kan het ook anders – uit het Noorden des Lands.
Zo is er harmonicasite.nl, een zeer professioneel ontworpen en in Eelde geregistreerd staande site van Simon Plantinga, die echter nog vrijwel geheel gevuld moet worden: met berichten die bezoekers zelf zouden kunnen plaatsen en cursussen voor beginners en gevorderden.

Trekzakvereniging Westfriesland

Niet bepaalde de eerste regionale, maar wel een opmerkelijk nieuweling is de site van de Trekzakvereniging West Friesland.
De vereniging bestaat al langer en timmert stevig aan de weg. Niet alleen op De Harmonicahoek, maar ook in het Filmhuis van de Trekzakpagina zijn vele voorbeelden te vinden van aktiviteiten van dit gezelschap.
Het loont beslist de moeite eens een van hun trekzakavonden te bezoeken in het rustorieke Medemblik, al in Café Brakeboer aan de Oosterhaven.


Tulpen, een Molen en een Harmonica

Tulpen, Molens en Harmonica’s

Het 7 minuten durende kleurenfilmpje Filmpje ‘Tulips Shall Grow’ uit 1942 is een opmerkelijke prestatie met een symboliek, die tekenend was voor 1942. Opmerkelijk als je bedenkt dat die vele decennia is gemaakt voor de computeranimaties van Pixar, maar bijna met hetzelfde effect, terwijl het gewoon een film is gemaakt met poppetjes, waarvan de bewegingen beeld voor beeld werden vastgelegd.
Een jongen verleidt een meisje in een molen door op zijn trekzak een aubade te brengen.
De maker is een George Pal, een Hongaar, die werkte in Duitsland, maar uitwijkend voor de Nazi’s een tijd in Nederland heeft gebivakkeerd. Daarna woonde hij blijkbaar weer lang genoeg in de VS om van Holland een typisch clichébeeld over te houden.
Let op de foute weergaves: niet alleen van de harmonica, maar ook van de molen: ooit wel eens iemand bovenin een molen zien wonen? En let eens op de constructie van de wieken, en waar die aan de molenromp zijn bevestigd...
Toch is het een vertederend filmpje met een ‘popperig’ ontroerend liefdesverhaal.


Herhaalde oproep: wie is wie in de diatonie?

Bijdragen voor wieiswie.harmonicahoek.nl. blijven welkom.
We hopen op een rustig moment enkele diatonische prominenten, die beslist niet mogen ontbreken op wieiswie.harmonicahoek.nl, persoonlijk aan te schrijven, maar spontane inzendingen worden uiteraard op prijs gesteld!


Wij doen ons uiterste best om je per nieuwsbrief op een bescheiden en ingetogen, edoch onderhoudende wijze te informeren over onze website. Mocht je echter toch tot ons grote verdriet geen mail meer op prijs stellen, dan kun je dit laten weten door dit via een reply aan ons te melden.