Harmonicahoek Nieuwsbrief

16 september 2009

Ook online: > klik hier <

Wil je permanent op de hoogte blijven van het laatste diatonische nieuws, de agenda, of de tweedehandsmarkt? Neem een abonnement op een RSS-feed!


In deze nieuwsbrief:


De grote Harmonicahoek-enquête

Tegenwoordig word je bijna van je stoel gespamd met verzoeken om deel te nemen aan een enquête, waarbij je ook nog eens fraaie prijzen in het vooruitzicht worden gesteld. Nooit doen! Het gaat die lui er alleen maar om om aan je gegevens te komen, zodat ze je kunnen lastig vallen met reclamemails en zelfs ongewenste post en telefoontjes.

Wij van De Harmonicahoek zijn hier natuurlijk een uitzondering op: de enquête die wij speciaal voor de diatonici hebben gemaakt is volledig anoniem. Dus al zouden we je willen lastig vallen met ongewenste reclame: we kunnen het niet eens!

Met dank aan Google-docs, dat het maken van deze vragenlijst sterk vergemakkelijkt. Het is weer het soort enquête dat je van ons kunt verwachten: met zowel serieuze als dwaze vragen en je kunt de resultaten ook nog eens direct bekijken.
Het voordeel is ook dat wijzelf er iets wijzer van hopen te worden; wat de bezoeker bevalt aan de site en wat niet.

» NAAR DE ENQUÊTE »

De zoekfuncties

De zoekfunctie voor bladmuziek

Zelf werken we achter een uit de kluiten gewassen Mac-beeldscherm, maar dat doet niet iedereen. Soms als ik bij anderen eens meekijk, verbaas ik me erover hoe weinig ze van de homepage krijgen te zien, want scrollen doet niet iedereen.

En dat te bedenken dat we zoveel mogelijk proberen rekening te houden met mensen die het met minder schermoppervlak moeten doen (wij testen alles ook nog eens uit op een netboek en verkleinen ons browservenster regelmatig tot 800 x 600 pixels).

Zo blijken gebruikers soms nog niet eens op de hoogte van onze toch o-zo-handige bladmuziekzoeker. Vrijwel alle bladmuziek die in Nederland met nummernotatie verschijnt is hier te vinden (en ook een muziek zonder nummernotatie, maar dat is een uitzondering). En die zoeker staat toch vrij prominent op de homepage!

Test hem rustig eens uit. Inmiddels zijn er al meer dan 4.000 stukken op deze wijze te vinden (daar zitten dan wel doublures bij, dat wel: 7x West Zuid West van Ameland, bijvoorbeeld). Sommige zijn direct te downloaden, sommige staan in bundels, die vanaf de betreffende gevonden pagina zijn te bestellen (die zijn vaak door gerommeerde muzikanten op muziek gezet en mogelijk wel iets beter van kwaliteit).

Heb je zelf ook muziek op schrift gezet, en wordt je site nu niet meegenomen in de zoekfunctie (dat kun je hier zien), laat het rustig even weten. Dan maken we dat in orde.


De Tunes in ‘De Wereld draait door’.

De zoekfunctie voor bladmuziek

Beter laat dan nooit! Deze lichtvoetige ‘studentenband’ met Castagnari-begeleiding was in april reeds te gast in ‘De Wereld Draait Door’.

Op prime time dus! Matthijs van Nieuwkerk verbaasde zich erover dat dit viertal, dat toch al enige prijzen in de wacht heeft gesleept en zich dus een zekere status zou kunnen aanmeten, toch gewoon op straat blijft spelen.
» Op onze site kun je het antwoord zien in het betreffende televisie-fragment ».


‘Het instrument trekt lekkere wijven aan’

Nee, nee, nee! Die opmerking komt niet voor mijn rekening, maar kwam uit een zeer onverwachte hoek. De uitspraak had overigens vooral betrekking op de bespeelsters. En inderdaad: ook de harmonicawereld kent haar Candy Dulfers. Over ‘lekkere kerels’ kunnen wij uiteraard wat moeilijker oordelen.

Maar hoe zit het met het publiek? Het duo Herman Tholen en Albert van Lier, liet haar in haar 20-er jaren hit ‘Harmonica Jim’ er geen gras over groeien, maar getuigde waarschijnlijk niet van veel kennis over het instrument (zo werd het lied begeleid op een ... accordeon).
» Op onze site kun je er alles over horen en lezen! »


Alle videolinks op één pagina!

Eén van de populairste onderdelen van de website van collega Paul van Muijen zijn de links naar online-video. Wij hebben ook ooit eens een bescheiden selectie gemaakt, maar wij hebben ons meer gericht op het maken van video’s bij onze zelf geschreven artikelen. I.t.t. tot de video’s die Paul zelf maakt, zijn de onze zo op het oog onvindbaar, omdat de links naar deze video-fragmenten onderaan de artikelen staan. Op zich wel praktisch, maar niet als je gericht naar filmpjes wilt zoeken.

Daarom werd het de hoogste tijd om alle eigen video-fragmenten eens te rubriceren, zodat je daar ook eens lekker doorheen kunt bladeren. Inmiddels zijn we daarin geslaagd, dankzij een eigen gemaakt tooltje, dat al deze ingebouwde Google Video en YouTube-fragmenten automatisch opdiept. Dat hebben we ook gedaan met de vele video-impressie van het vermaarde Trek er es Uut.

Het archief gaat terug tot 2005, toen YouTube op kwam. Voor die tijd plaatsten we de video’ in andere formaten (.wmv, maar vooral RealAudio) op onze site. Die bestanden worden nog niet automatische gerubriceerd, maar de gebeurd wel, zodra we die hebben geplaatst op YouTube, wat we op (on-)geregelde tijden zullen doen!

» NAAR HET VIDEO-OVERZICHT »

Herhaalde oproep: wie is wie in de diatonie?

Bijdragen voor wieiswie.harmonicahoek.nl. blijven welkom.
We hopen op een rustig moment enkele diatonische prominenten, die beslist niet mogen ontbreken op wieiswie.harmonicahoek.nl, persoonlijk aanschrijven, maar spontane inzendingen worden uiteraard op prijs gesteld!


Wij doen ons uiterste best om je per nieuwsbrief op een bescheiden en ingetogen, edoch onderhoudende wijze te informeren over onze website. Mocht je echter toch tot ons grote verdriet geen mail meer op prijs stellen, dan kun je dit laten weten door dit via een reply aan ons te melden.