Leve het nijlpaard…En Valse des Cajuns

Trekharmonicaclub ‘Woarum-Nie’ uit Groesbeek heeft lesavond.

In het begin kon je de deelnemers aan Trek er es Uut nog wel op één foto krijgen.
  • In het begin kon je de deelnemers aan Trek er es Uut nog wel op één foto krijgen.


Bij binnenkomst koffie en kletsen; Theo Rikken die in de gemeenschappelijke werkplaats een mankementje aan iemands instrument herstelt, uitwisselen van muziekstukken. Zo’n avond kost ƒ12.50 en daar zijn de koffie, de oefendagen en de feesten bij inbegrepen.

KLANK 1993 - 2de kwartaal

Als Maarten Rikken komt wordt het serieus.
Hij laat de beginnende gevorderden, tien in getal, zwoegen op de Valse des Cajuns en hij is niet tevreden. “En trek en duw en trek en duw”, roept hij luid en doet het nog eens voor. Na een kwartier zitten de eerste maten er behoorlijk in en worden de volgende maten verkend. En na een half uur begint het zelfs zonder de luide aanmoedigingen van de docent vrij aardig te gaan.
Leve Het nijlpaard – een schitterend concertstuk – moet nu uitgevoerd worden.
Het beest is duidelijk in ademnood maar daar wordt door Maartens onverminderd enthousiasme van alles aan gedaan. En trrrek en duw en trrrek en duw………….
 

Het begin

De club ‘Woarum-Nie’ begon in 1985.
De eerste lessen werden gegeven door Mark Söhngen (inderdaad, van Captain Gumbo) in een klein gebouwtje, daarna in een klooster en toen moest er weer verkast worden naar een lokaaltje.
Tot er achter het huis van de alom bekende Theo Rikken een grote schuur vrijkwam. Een schuur met vleugels mag je wel zeggen waar je een oefenruimte in kon maken, een kantoortje, een werkplaats om te bouwen en te repareren….
Dat wás het. Omdat er te weinig leden waren om het financieel rond te krijgen werd een Open Dag georganiseerd waar meer dan honderd mensen op af kwamen. Inmiddels is de club een vereniging met 70 cursisten/leden uit de zeer wijde omtrek.

Van maandag t/m vrijdag zijn er ’s avonds activiteiten en het gezinsleven van de Rikkens is er helemaal op ingesteld. Want als er in de schuur geen plaats meer is voor de lessen, het zelf bouwen of het vergaderen wordt er uitgeweken naar de keuken of huiskamer van het woonhuis. Want ze houden in Groesbeek niet van moeilijk doen.
 

Oefendagen

De oefendagen zijn een geliefd item bij de club.
Een hele zaterdag onder deskundige leiding alleen of in groepsverband, een lied instuderen. Prima voor de motivatie of om de puntjes op de I te zetten.``
Een ander initiatief: het Trekharmonica-weekend met Hemelvaart, dit jaar voor de 3e keer (noot webmaster: het befaamde Trek er es Uut, dus).
Volwassenen en kinderen, max. 150 personene, kamperen, spelen, studeren, luisteren en hebben het uitermate naar hun zin. Voor de kinderen zijn er speciale programma’s en voor de trekharmonicaken lessen in alle soorten en toonaarden.
De voorbereidingen voor dit jaar zijn al volop in gang en het belooft weer iets heel moois te worden.

Het Groesbeeks Trekharmonica-boek

De neerslag van anderhalf jaar les geven, is samengesteld door Mark Söhngen, met liedjes, oefeningen en aanwijzingen en is nog steeds een must voor de beginnende speler. Voor ƒ25,– kunt u het in uw bezit krijgen. Bellen naar Woarum-Nie.

Wat voor club Is ‘Woarum-Nie’?

Het is een club van amateurspelers die geholpen door professionele docenten, van grote waarde is voor de instandhouding en uitbreiding van de volksmuziek op trekharmonica.
De club zal voorlopig wel blijven bestaan.
Een bestuur dat heel veel tijd steekt in voorbereidingen, in het in orde houden van de ruimtes(!) en waar je ook nog eens met je muziekproblemen terecht kunt, die wordt door haar leden niet in de steek gelaten.


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Geschiedenis       > In KLANK         > Klein begonnen

Google Analytics Alternative