Ik heb een trekharmonica - wat nu?

Op naar lessen en bladmuziek!

Zeker in het begin is les onontbeerlijk.
  • Zeker in het begin is les onontbeerlijk.


Er bestaan autodidacten: mensen die helemaal op eigen kracht harmonica zijn gaan spelen en geniaal met het instrument omgaan. Maar dit zijn uitzonderingen. We raden je absoluut aan om een les te nemen, als er bij je in de buurt een docent is.

door Eduard Bekker

Er zijn online-lessen. Gerard Gerritsen en Mark Söhngen spelen bijvoorbeeld op YouTube stukken voor. Maar als beginner is het erg belangrijk dat je ook terugkoppeling krijgt. Houding en balgbeheersing en hoe je de harmonica hanteert zijn zaken die van het eerste belang zijn en dus terugkoppeling zeker in het begin superbelangrijk.

Een docent vinden is niet altijd even makkelijk. Muziekscholen (voorzover niet wegbezuinigd) en conservatoria weten in Nederland niet zo goed raad met het instrument, omdat het een instrument is met een zekere beperking in toon- en akkoordbereik. De mogelijkheden die het toch heeft, worden vaak onderschat.

Groningen en Friesland

Maar in Groningen en Friesland wordt wel in muziekschoolverband trekharmonicales gegeven. Docenten vind je echter ook in de meeste overige provincies. Daar zijn ook groepslessen en workshops:

Mocht je in de omgeving geen docent vinden, dan zou je aan een docent die je aanspreekt kunnen vragen of hij misschien ook les op afstand geeft via bijvoorbeeld Zoom of Facetime. Ook dat kan al heel goed werken.

Ook https://trekzakboeken.nl/ikbegin.phpde bundel van Paul van Muijen is een aanrader: behalve leuke oefenstukken vind je in de inleiding veel achtergrondinformatie en tips.

Handleiding

Wil je toch - uit overtuiging of overmacht - aan de zelfstudie? Met de voorbeelden hierboven kom je al een eind, maar totale beginners raad ik toch streng een oefenboek aan. Er zijn twee bundels die dan zeker in aanmerking komen.. ‘Groene Boek’ van Joop van Doorn. Zijn weduwe verzorgt nog steeds de bestellingen op zijn website.
Van nieuwere datum is de bundel ‘Ik begin’ van Paul van Muyen. Met veel achtergrondinformatie en tips in de inleiding. Het kan geen kwaad om beide boeken aan te schaffen – niet in de laatste plaats vanwege de vele populaire deunen die er in zijn te vinden.

Contact

De Harmonicahoek

Mocht je ergens niet uit kunnen komen of toch nog vragen hebben, schuw dan niet om mij te mailen of te bellen.

> Meer

Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Service       > Eerste Hulp         > Hoe beginnen?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)