Ik heb een trekharmonica - wat nu?

Zeker in het begin is les onontbeerlijk.
  • Zeker in het begin is les onontbeerlijk.


Er bestaan autodidacten: mensen die helemaal op eigen kracht harmonica zijn gaan spelen en geniaal met het instrument omgaan. Maar dit zijn uitzonderingen. We raden je absoluut aan om een les te nemen, als er bij je in de buurt een docent is.

door Eduard Bekker

Er zijn online-lessen. Gerard Gerritsen en Mark Söhngen spelen bijvoorbeeld op YouTube stukken voor. Maar als beginner is het erg belangrijk ook terugkoppeling krijgt. Houding en balgbeheersing en hoe je de harmonica hanteert zijn zaken die van het eerste belang zijn en dus terugkoppeling zeker in het begin superbelangrijk.

Een docent vinden is niet altijd even makkelijk. Muziekscholen (voorzover niet wegbezuinigd) en conservatoria weten in Nederland niet zo goed raad met het instrument, omdat het een instrument is met een zekere beperking in toon- en akkoordbereik. De mogelijkheden die het toch heeft, worden vaak onderschat.

Groningen en Friesland

Maar in Groningen en Friesland wordt wel in muziekschoolverband trekharmonicales gegeven. Maar ook in de meeste overige provincies vind je docenten. Er zijn ook groepslessen en workshops:

Mocht je in de omgeving geen docent vinden, dan zou je kunnen vragen of een docent die je aanspreekt, misschien ook via bijvoorbeeld les op afstand geeft via bijvoorbeeld Zoom of Facetime. Ook dat kan al heel goed werken.

Handleiding

Wil je toch - uit overtuiging of overmacht - aan de zelfstudie? Met de voorbeelden hierboven kom je al een eind, maar totale beginners raad ik toch streng een oefenboek aan. Mijn voorkeur gaat uit naar het ‘Groene Boek’ van Joop van Doorn. Zijn weduwe verzorgt nog steeds de bestellingen op zijn website.

Contact

De Harmonicahoek

Mocht je ergens niet uit kunnen komen of toch nog vragen hebben, schuw dan niet om mij te mailen of te bellen.

> Meer

Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Service       > Eerste Hulp         > Hoe beginnen?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië