Basknoppen bij diverse stemmingen

Op deze site is de tweerijer CF min of meer de standaard. In deze stemming worden de meeste lessen en workshops gegeven. Toch wordt ook veel gespeeld op andere stemmingen voor de tweerijer.

25 maart 2019
door Eduard Bekker

Italiaanse muziek, bijvoorbeeld, die vaak op het hoge octaaf wordt gespeeld, klinkt op een CF nogal schril en komt dan op een GC beter tot zijn recht. Begeleiders van shanty’s geven vaak de voorkeur aan AD, omdat die stemming beter past bij de zangers. Zelf geef ik vaak de voorkeur aan AD, omdat de hoge tonen niet te schril klinken en de lage tonen niet al te laag.

Verwarring bassen

Nu is het geen probleem om op een CF muziek te maken met bladmuziek voor GC of AD, als de toetsnummers staan vermeld (en de 5 of de binnenrij is gedraaid). Of op een AD bladmuziek voor CD te spelen. Je speelt dan alleen een andere toonsoort.
De bassen kunnen bij bladmuziek voor GC en AD (of - zeldzamer - DG) wel een probleem zijn. Die moet je transponeren. Daarom heb ik deze pagina aangemaakt.
Je ziet de diverse knoppen bij de belangrijkste stemmingen. Afwijkende stemmingen kun je ook destilleren uit de kwintencirkel onderaan de pagina.

Klik op de afbeelding om de pdf te downloaden.
  • Klik op de afbeelding om de pdf te downloaden.


 

Klik op de afbeelding om de pdf te downloaden.
  • Klik op de afbeelding om de pdf te downloaden.


Op de website van Gerard Gerritsen is ook veel toetseninformatie te vinden

De kwintencirkel. Voor de duidelijkheid heb ik ook de mineurakkoorden vermeld, die je kunt gebruiken bij een tertsregister aan de baskant. Transponeren is niet zo moeilijk. De Bmineur-knop bij AD-bladmuziek is op je CF de Dmineur-knop.

 

Klik op de afbeelding om de pdf te downloaden.
  • Klik op de afbeelding om de pdf te downloaden.



Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Service       > Basknoppen Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)