Vijftig melodieën uit Ierland

John van der Pluijm speelt en zingt al jaren traditionele muziek uit Ierland. Naast allerlei andere muziekstijlen blijft de Ierse muziek zijn grote liefde.

In het algemeen is Ierse muziek niet gemakkelijk te spelen op een trekzak, zeker niet in de ‘on-Ierse’ C/F stemming.
De melodieën in dit boekje zijn allemaal te spelen op een C/F harmonica, maar ze zijn niet allemaal even eenvoudig, vandaar dat een cd als hulpmiddel is toegevoegd.

Om de ‘feeling’ van de muziek te pakken te krijgen is het belangrijk zoveel mogelijk naar Ierse muziek te luisteren. Er is een overvloed aan materiaal op de markt. John’s belangrijkste bron is O’Neill’s ‘Music of Ireland’ geweest, gepubliceerd aan het begin van de vorige eeuw. De arrangementen zijn zijn interpretatie van de muziek.
Er zijn vele variaties en versieringen mogelijk. Het vermelden van de moeilijkheidsgraad in de inhoudsopgave is bedoeld als indicatie en geeft weer hoe hij als gemiddelde trekzakspeler de deunen heeft ervaren.
Als extraatje zijn alle bewerkingen voorzien van (gitaar)akkoorden. Voor zover is kunnen nagaan is geen enkele melodie uit dit boekje beschermd door auteursrechten. Het zijn allemaal traditionele deunen.

De muzieknotatie en tablatuur zijn gemaakt met het programma Tabledit. Dit programma is zeer uitgebreid en biedt ontelbare mogelijkheden, niet alleen voor de diatonische harmonica maar ook voor gitaar en een tiental andere instrumenten.

Na enig wikken en wegen heeft John besloten om de computer het inspeelwerk te laten doen. De cd is, evenals de tablatuur, gemaakt met Tabledit. Dit betekent dat alles exact zo klinkt als het genoteerd staat.
Het zijn oorspronkelijk MIDI-bestanden en daardoor klinkt het een beetje mechanisch, maar je krijgt wel een heel goed idee hoe een deun hoort te klinken. Voor veel spelers is het een grote steun de melodie een keer gehoord te hebben.

Een aantal nummers op de cd wordt langzamer gespeeld dan gebruikelijk om het instuderen te vergemakkelijken. De cd is op een gewone cd-speler af te spelen; je hebt dus geen computer nodig.

Prijs inclusief porto:

Bestelwijze:

  • Stuur een mail naar trekzakbladmuziek@gmail.com onder vermelding van je adres plus de naam van de bundel: Vijftig melodieën uit Ierland.
    Je krijgt dan een mail met het bankrekeningnummer om de kosten over de maken. Na betaling ontvang je dan de bundel.

 

Inhoud:

Airs

Hornpipes

Jigs

Mazurka’s

Polka’s

Reels

Set dances

Slides

Slip jigs

Song

Waltzes


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> De Accordeonspecialist.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Muziek       > Bladmuziek         > John vd Pluijm           > Vol. 2: Iers Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)