Verzameld werk van Johannes Berghuys

De Wijnpers: werk van een Delftse beiaardier

Op de trekharmonica is vaak veel meer mogelijk dan je zou denken: van blues tot pop- en filmmuziek. Maar het blijft het instrument bij uitnemendheid voor het spelen van traditionele muziek. De nieuwe bundel van Paul van Muijen is dan ook een aanwinst.

door Paul van Muijen

Johannes Berghuys (1724-1801) was een bekende beiaardier in Delft. In 1901 schonk een onbekend gebleven persoon aan het Deftse Gemeentearchief twee pakken met daarop de vermelding ‘Muziek voor het carillon van de Nieuwe Kerk 1775-1816’. De pakketten bevatten een grote verzameling handgeschreven muziek, hetgeen werd toegeschreven aan het verzamelde werk van Johannes Berghuys.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft Leen 't Hart een deel van het werk toegankelijk gemaakt en ook hij heeft de muziek daarbij met de hand uitgeschreven.

Trekzak

De muziek is uitermate geschikt voor het spelen op een trekharmonica, hetgeen er toe heeft geleid dat de muziek daarvoor is bewerkt.

Notatie

De notatie is gebaseerd op de CF-gestemde trekharmonica met een gedraaide vijfde tongplaat op de binnenrij. Tevens is tablatuur toegevoegd. Omdat in een aantal nummers een Cis wordt gespeeld, is de notatie als duwend genoteerd aangezien de meesten de eerste tong hebben gedraaid ten behoeve van het A-akkoord.

Baspartijen

De genoteerde baspartijen zijn indicatief, dat wil zeggen dat variatie in loopjes en ritmen zelf toepasbaar zijn. Bovendien hebben wij gekozen om de basisbassen te noteren zodat ook beginnende spelers hiermee uit de voeten kunnen. Combinaties van bassen of kruisbassen, zoals Am, Gm etc. zijn door de meer geoefende speler vrij interpretabel.

Geluidsbestanden

Ten behoeve van de herkenbaarheid en de manier waarop de melodieën gespeeld zouden kunnen worden zijn ter ondersteuning op de website www.trekzakboeken.nl de mp3-files te beluisteren. Wij wensen u veel speelplezier met dit speelboek.

Bestellen

De Trekzakpagina betreft een informatieve website rondom de trekzak met veel achtergrond en technische informatie, een forum, muziek en veel meer. Onderdeel van de TrekzakPagina is een webshop alwaar muziekboeken zijn te verkrijgen welke voor trekharmonica zijn samengesteld. Alle muziekboeken zijn samengesteld voor de CF-gestemde trekzak met gedraaide 5de tongplaat. De fraai uitgevoerde muziekboeken zijn voorzien van notenschrift en tablatuur.
 

 

BESTELLEN

Inhoudsopgave

 1. De Wijnpers
 2. Hoog om Hoog
 3. Presto
 4. Mon destin
 5. O! Doorn ik schoon
 6. Ai Teuntje
 7. Prins Carel
 8. De Ligtmis
 9. Bagijntje
 10. Drooge Kees
 11. Gris
 12. Krooswijk
 13. Kees, mijn vrijer
 14. Laberlot
 15. Marleburg
 16. Marmotje
 17. PaulJonas
 18. Langzaam
 19. Giga
 20. Fox
 21. Menuet
 22. Bon Vivant
 23. Vien Jeannette
 24. Snijdersdans
 25. Og zoete mij
 26. Zoutman
 27. Vif
 28. Trompetstukje
 29. Hovaardige Meester
 30. Haagse Contradans
 31. Oxenstern
 32. Vrolijke Jonker sonder geld
 33. Papegaaijtje
 34. Contradans
 35. Air
 36. Mars van Malburg
 37. Knijpertje
 38. Polonaise
 39. Dans
 40. Belle Brune
 41. Beterschap
 42. Mijn hert verzeijd is
 43. Dans
 44. Adagio
 45. Mars van Stanislaus
 46. Lammert
 47. Air
 48. Gavotte di Händel
 49. Damon
 50. Bourrée
Steun De Harmonicahoek Terug   > Muziek     > Bladmuziek       > Paul van Muijen         > De Wijnpers
Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:
Toon Sileon Muziek.
Bericht van Muziekhandel Toon Sileon

Weer gezellig druk met de hamonicadag.

Paul van Muijen


Google Analytics Alternative