De Catalaanse Harmonica

Tegenwoordig wordt Catalaanse muziek voor trekharmonica vooral op de GC-instrumenten gespeeld. In Nederland is CF - met de ‘gedraaide 5 binnenrij de standaard. Daarom heb ik de bladmuziek uit Catalonië genoteerd voor CF.

door Eduard Bekker

In deze stemming kan de muziek vaak wat schril klinken, omdat vaak in het hoge octaaf wordt gespeeld. Mocht je (ook) over een GC-exemplaar (met gedraaide 5) beschikken, dan kun je die gebruiken door alleen te letten op de maatintervallen en de nummertjes.

Niemand is perfect. Mocht je dus verbeterpunten tegen komen

(On-)regelmatig hoop ik onderstaand overzicht uit te breiden:
 

Els Segadors

De Harmonicahoek

14 maart 2018
Mensen die de ontwikkelingen in Catalonië volgen, zullen het al vaker gehoord hebben: ‘Els Segadors’, oftewel ‘De Oogsters’. Het Catalaanse volkslied sind 1993, maar al sinds mensenheugenis de nationaalhymne van een land, dat eeuwen een officiële status bevecht. Mark Söhngen heeft een notatie voor de trekharmonica verzorgd, waarop ik heb voortgeborduurd.

> Meer

l’Estaca

De Harmonicahoek

17 september 2017
Lluís Llach is een geëngageerde singer-songwriter in de catalaanse beweging. Omdat hij ook pleitte voor een Catalaanse staat, is zijn lied – zeker deze dagen - nog steeds te horen. Een van zijn bekendste liederen is l'Estaca uit 1968, dat in 1978 in een vertaling een hymne van de vakbond Solidarność werd en ook tijdens de Jasmijnrevolutie in Tunesië tot inspiratie heeft geleid.

> Meer

En la Vida

De Harmonicahoek

10 september 2017
Wat krijgen we nou? Een chromatische accordeon? Ja. En ander voorbeeld van deze fraaie pasodoble is er niet te vinden op internet. Maar het is dan ook prachtige uitvoering!

> Meer

Les Fonts del Segre

De Harmonicahoek

29 juli 2017
Bij mijn bezoek aan het grote doorslaande tongen festijn in het Catalaanse Arsèguel hoorde en zag ik een groep uit Ribagorçe - een grensstreek tussen Catalonië en Aragon - een fraai nummer spelen op hun tweerijers in GC. Ik heb de bladmuziek gedownload en omgezet naar CF.

> Meer

Pasdoble d’en Tosquiets

De Harmonicahoek

18 september 2018
Het is een van de eerste Catalaanse nummers op de trekharmonica die ik hoorde (en zag), de Pasdoble d’en Tosquiets die Cati Plana speelde tijdens Trek er es Uut 2011.

> Meer

Pasdoble de l’Estevet Sastre

De Harmonicahoek

11 augustus 2018
Een mooi nummer om in te studeren. Vooral het regelmatige tremoleren met twee vingers op één toets kan heel leerzaam zijn.

> Meer

Jota’s!

De jota is een van mijn lievelingsnummers. Waar het precies aan ligt kan ik niet goed verlaren. Is het soms omdat het accent vooral op de tweede tel lijkt te liggen?

> Meer

Yo Tinc un Oncle a l’Havana.

De Harmonicahoek

23 januari 2011
Yo Tinc un Oncle a l’Havana is een vrolijke, wat dromerige melodie. Veel Catalanen emigreerden ooit naar Cuba, vandaar de titel. We spelen hem bij deze voor je voor.

> Meer

Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Muziek       > Bladmuziek         > Catalaans Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië