Een maanverlichte sterrenacht

Ніч яка місячна

‘Welk een maanverlichte (sterre)nacht’ (Oekraïens: Ніч яка місячна / Nich yaka misiachna) is een Oekraïens lied gecomponeerd door Mykola Lysenko met tekst uit een gedicht van Mykhailo Starytsky. Het is een van de populairste volksliederen van Oekraïne.

 

9 juni 2022
door Eduard Bekker

Het is eigenlijk maar kort: 16 maten / twee versregels, dus redelijk makkelijk te spelen, maar het kan veel worden herhaald, want het heeft een romantische inhoud met veel coupletten. Het wordt vrijwel altijd gezongen door een zanger met een zeer goed geschoolde stem. Het is onderdeel van het repertoire dat ik elke dag dat ik kan bij de Russische ambassade speel.
 


Het weggeschreven midi-bestand bij de bladmuziek

Wekdienst

Voor de wekdienst tijdens Doorslaande Tongen zoek ik altijd een wat passende melodie, om de slapende medebalgenisten niet te hard wakker te laten schrikken.
Dit jaar kon ik voor het eerst sinds 2019 deze draad weer oppakken.
De eerste ochtend Koos ik voor deze rustige traditionele Oekraïnse melodie.
Toeval of niet: een dag later (afgelopen zondag 29 mei) duikt het lied op in een reportage van Nieuwsuur over een violist uit Marioepol, die gedwongen werd geëvacueerd naar Russisch grondgebied, maar naar Estland wist te ontkomen.

Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Muziek       > Bladmuziek         > Eigen notaties           > Oekraïens             > Een maanverlichte sterrenacht Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.

Google Analytics Alternative