In Memoriam

De afgelopen tijd zijn veel bekenden in de wereld van de harmonica overleden. Alle reden om hen te blijven gedenken in deze rubriek.

Ad Kwakernaat – 1951-2024

De Harmonicahoek

maandag 15 januari 2024
Met de dood van AK eindigt voor mij een wisseltonig tijdperk, want zo kun je de periode wel noemen dat Ad Kwakernaat zijn stempel drukte vanaf mijn begin op de trekzak in 1997 tot die trieste maandag 15 januari.

> Meer

‘Rob bracht me in deze warme, muzikale trekzakwereld’

De Harmonicahoek

dinsdag 23 mei 2023
Wat fijn om zijn naam toch nog even te mogen noemen, Rob de Gruijter. Rob is overleden op 23 mei 2023. Hij was al ongeveer een jaar ziek.

> Meer

Stef van den Bogerd: 1963 - 2023

De Harmonicahoek

donderdag 20 juli 2023
Een telefoontje van een muziekvriend: Martin, hou je vast, verdrietig nieuws, Stef van den Bogerd is dood.  Het bericht kwam zo totaal onverwacht. Overleden in zijn slaap op donderdag 20 juli. Niet te bevatten. Nog maar enkele weken geleden hadden Stef en ik afgesproken elkaar weer eens op te zoeken.

> Meer

Anneke Goudkuil: 24-7-1953 – 5-8-2022

De Harmonicahoek

vrijdag 5 augustus 2022
Rond de eeuwwisseling heb ik kennis gemaakt met de trekharmonica. Anneke Goudkuil gaf me vervolgens het zetje naar de muziek waarvoor het instrument zich zo goed leent: de traditionele Nederlandse muziek.

> Meer

Auke Eringa: creatieve brug tussen jong en oud

De Harmonicahoek

zondag 1 augustus 2021
Auke Eringa kende ik persoonlijk eigenlijk helemaal niet: wel wist ik dat hij op het diatonische vlak zeer actief was, maar dit gebeurde eigenlijk bijna in alle stilte (figuurlijk dan) omdat hij uiterst bescheiden was. Misschien is dat de reden dat ik eerder kwaad dan verdrietig was, toen ik nieuws vernam dat Auke ernstig ziek was en verbetering er niet echt meer in zat. Hij is nog vrij onverwacht overleden op zondagochtend 1 augustus. Hij is 55 jaar geworden.

> Meer

Louis Spagna: 21 november 1949 - 8 december 2020

De Harmonicahoek

dinsdag 8 december 2020
De 71-jarige Louis Spagna was niet erg bekend in Nederland. In Wallonië deste meer. Leerlingen en bekenden van hem zijn geschokt door zijn overlijden op 8 december.

> Meer

Herinneringen aan een betrokken speelster

De Harmonicahoek

dinsdag 10 november 2020
Het was een schok te lezen dat Ardy Proot zo onverwacht is overleden. Veel te vroeg. Ik kende haar als een energieke, levenslustige dame. Ze bleek echter al een tijd ernstig ziek, maar wilde daar om privéredenen geen ruchtbaarheid aan geven.

> Meer

Laatste Nederlandse speelman op trekharmonica?

De Harmonicahoek

woensdag 12 februari 2020
Het zal zomer 1998 zijn geweest. Het is Trekharmonicadag in het Enkhuizer Zuiderzeemuseum. Ik zie een wat oudere man spelen op een Hohner. Dat klinkt mooi, zeg ik. Speelt u al lang? Ja, redelijk lang, antwoordt de man droogjes. Het blijkt Arie Doeksen te zijn, een van de laatste Terschellinger speelmannen.

> Meer

Celso Piña: zanger, songwriter, arrangeur en speler op de drierijer

De Harmonicahoek

woensdag 21 augustus 2019
Celso Piña is dood. De muziekwereld rouwt om het onverwachte overlijden van de beroemde Mexicaanse zanger, songwriter, arrangeur en accordeonist van het cumbia-genre.

> Meer

Trekharmonicaspeler met brede interesse voor muziek

De Harmonicahoek

maandag 15 april 2019
De Harmonicahoek kreeg gisteren te horen dat Wietse Pathuis is overleden. Vrijdag nog gewoon aan het werk en zaterdag voelde hij zich 'niet fit'. Zondagmorgen heeft hij zelf nog 112 gebeld maar de hulp kwam helaas te laat. Dat is triest: extra triest, omdat hij geen dag van zijn welverdiende pensioen heeft mogen genieten, dat in het verschiet lag. Robert Tromp kende hem beter. Hieronder warme herinneringen aan hem.

> Meer

Liefdevolle Bretonse instrumentenbouwer onverwacht overleden

De Harmonicahoek

zaterdag 31 maart 2018
Het ongelooflijke bericht bereikte mij op 30 maart: Bernard Loffet is plotseling overleden. Ik kende Bernard niet echt heel goed, maar ik heb hem wel een paar keer ontmoet en speel intussen alweer bijna vier jaar op een door hem gebouwd instrument en daar wil ik wel graag iets over schrijven.

> Meer

Wilfrid Moonen overleden

De Harmonicahoek

woensdag 28 december 2016
In de Gooikse deelgemeente Kester is in de ochtend van 28 december 2016 muzikant Wilfrid Moonen overleden. Hij was vooral bekend als lid van folkgroep 't Kliekske, maar was ook actief in allerlei andere muziekgenres en als leraar.

> Meer

Joop van Doorn overleden

De Harmonicahoek

maandag 28 oktober 2013
Lieve mensen. Vandaag bereikte mij uit betrouwbare bron het bericht dat Joop van Doorn, trekharmonicadocent uit Druten en samensteller van een flink aantal bundels voor beginners en gevorderden, vandaag, 28 oktober 2013, is overleden. Joop was al geruime tijd ziek.

> Meer

Groot promotor van traditioneel spelersgeluk

De Harmonicahoek

In de vorige KLANK stond op pagina 37 rechts onderaan: Peter Koene blijft een fenomeen als muzikant én promotor van Nederlandstalige volksmuziek van vroeger. Zijn inzet voor het het blad Jan Viool wordt door geen enkele (harmonica)speler vergeten. Zijn zeggingskracht is onverminderd gebleven en hopelijk mag hij nog lang zijn mond open doen. Dat laatste heeft niet zo mogen zijn.

> Meer

Peter Koene overleden

De Harmonicahoek

zondag 9 juni 2013
Het was een schok voor mij toen ik afgelopen zaterdag 15 juni de rouwadvertentie zag: Peter Koene, volksmuzikant en jarenlang voorzitter van de Stichting Volksmuziek Nederland is op 9 juni geveld door die venijnige ziekte, waarvan we de naam vaak alleen met de beginletter uitspreken.

> Meer

Quebec in rouw: Philippe Bruneau overleden

De Harmonicahoek

zondag 7 augustus 2011
Philippe Bruneau is zondag 7 augustus op 77-jarige leeftijd overleden aan blaaskanker, een vileine kwaal. Hij sliep vreedzaam in in Forcalquier (Frankrijk), het land waar hij sinds 1991 leefde. Desondanks bleef zijn hart in Quebec.

> Meer

Sjoukje de Bruin overleden

De Harmonicahoek

maandag 21 juni 2010
Een vlijtige optekenaar van bladmuziek is ons ontvallen. Op maandagochtend 21 juni kreeg ik bericht dat Sjoukje de Bruin op 15 juni is overleden, na een lange strijd tegen een slopende ziekte.

> Meer

Opa Sterken en Hans Elst overleden

De Harmonicahoek

zondag 25 april 2010
De dood is iets dat ik als ondraaglijk ervaar. Het leven van een persoon is uniek en eens verdwijnt het definitief. En bij elke overlijdensbericht realiseer ik me dat, los van wat het is om iemand voorgoed te moeten missen. En ik herinner me die personen die op inmiddels vergevorderde leeftijd sterven nog als mensen die even oud waren als ik nu ben.

> Meer

Stéphane Delicq overleden

De Harmonicahoek

woensdag 3 februari 2010
Stéphane Delicq is overleden. HIj werd slechts 59 jaar oud. Deze Franse harmonicaspeler was vooral bekend om zijn balfolk muziek. Door ziekte was hij al langere tijd niet meer in staat om muziek te maken.

> Meer

Kate McGarrigle gestorven

De Harmonicahoek

dinsdag 19 januari 2010
Droevig nieuws. En niet alleen voor wie de jaren ’70 bewust hebben meegemaakt. Kate McGarrigle is maandag 18 januari op 63-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van darm- en leverkanker, zo horen we nu net. De sluipmoordenaar zat haar al vanaf 2006 op de hielen.

> Meer

Bij de dood van Gert Nijkamp

De Harmonicahoek

21 juni 2007
De Apeldoornse harmonica- en accordeonverkoper Gert Nijkamp, die op 21 juni is doodgeschoten, voor de school waar hij die ochtend zijn 6-jarige zoontje had afgezet, kenden wij niet. Toch laat zijn dood ons niet onbewogen.

> Meer

Ex-schoonvader vermoordt melodeonist

De Harmonicahoek

3 december 2003
Kenneth Thibodeaux Leider van de ‘Cajun Dance Band’ is op zondag 1 december op bloedige wijze aan zijn einde gekomen. Zijn ex schoonvader schoot hem neer van een afstand van 50 meter met een jagersgeweer en daarna nog een keer van dichtbij. Hij moet onmiddellijk zijn overleden.

> Meer

Trekharmonika groeide uit van troost tot professie

De Harmonicahoek

5 maart 2001
Theo Rikken, de importeur van Bompezzo Harmonica’s en een van de organisatoren van het jaarlijks harmonicatreffen ‘Trek er es Uut’, is maandag 5 maart 2001 in het St. Radboudziekenhuis in Nijmegen aan een hartstilstand overleden.

> Meer

Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > In Memoriam Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)