KLANK
3de kwartaal 2014
door Eduard Bekker

‘Nikkelen Nelly’

Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor. Onlangs werd ik daar weer mee geconfronteerd, toen ik een nieuwe foto als banner voor de trekharmonicagroep op Facebook plaatste. Daar heb ik een verhaal bij.

Mijn zwager woont in de voormalige DDR. Daar heeft hij voor een prikkie een oud fabrieksgebouw gekocht, en bestiert daar een alternatief restaurant. ’s Avonds zijn daar vaak optredens.

Een keer trad daar een zekere Renee de la Prade op, die daarbij behalve haar cd’s ook een kalender verkocht. Die kreeg ik weer cadeau voor mijn verjaardag.

‘Nikkelen Nelly’

En zo maakte ik kennis met een heel andere harmonicawereld, zoals ik die in Nederland beleef. Renee de la Prade is een aantrekkelijke en buitengewoon drukke en actieve jonge vrouw uit het Californische Oakland, die veel tijd doorbrengt bij haar Hamburgse minnaar. De basis voor velen optredens bij onze buren.
Haar optredens zijn opmerkelijk. Ze zingt een soort stevige rock, met sterkte cajun- en zydeco invloeden. Als een ‘Nikkelen Nelly’ stampt ze ritmisch op twee kistjes en begeleidt ze zich met een Ierse Cairdin-harmonica, die ze altijd op kruishoogte heeft hangen. Daarbij druk bewegend als ware ze een diatonisch duracellkonijn. Kijk maar een op YouTube!
Niet het (overigens sowieso onterechte) beeld dat lijkt te bestaan van een gezapige en grijzende diatonische brigade.

Als tegenwicht tegen dat beeld stelt deze meid jaarlijks een kalender samen met trekzakspeelsters en accordeonistes in een uitdagende kledij en een sexy pose.
 

Opschudden

Om de boel eens een beetje op te schudden in de besloten facebookgroep ‘trekharmonica’ plaatste ik een fotomontage van vier van deze trekzakdames uit de kalender als nieuwe groepsfoto.
Woedende reacties als ‘seksistische garagehumor’ waren het gevolg. Iemand (een man n.b.!) uit Scandinavië meldde woedend dat hij niet meer lid wenste te zijn.
Gelukkig waren er ook positieve reacties: mensen die het prettig vinden, dat iemand de moeite neemt om aan te tonen, dat een harmonica of accordeon best een sexy imago zou kunnen hebben.
Kortom: er blijft werk aan de winkel te om de charme van de trekzak uit te dragen.

Lid worden van www.facebook.com/groups/trekharmonica? Meld je er aan en ik doe de rest. En die groepsfoto is inmiddels weer vervangen, hoor. Maak je geen zorgen!


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > Haagse Tongen         > 2014           > 3de kwartaal Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)