Allemaal toneel

Hoe zou dat met anderen zijn? Als je trekharmonica speelt, speel je dan vooral voor je zelf, voor je familiekring, doe je het omdat je je met muziek beter kunt uiten als met woorden, of droom je ervan beroemd te worden?

KLANK
2de kwartaal 2012
door Eduard Bekker

Mijn motivatie is in eerdere stukjes al aan de orde gekomen. Ik vind het bovenal leuk om reclame te maken voor zo’n in de Randstad onbekend instrument. En ik vind het raken aan tovenarij, dat ik met mijn beperkte muzikale gave als eeuwige beginner toch mensen weet te boeien en soms zelfs te ontroeren.

Soms loopt het optreden anders dan de bedoeling is. Onlangs moest ik tijdens een open podium een presentatie in vijf minuten tijd zien rond te krijgen. Ik wilde het cajun-nummer ‘New Iberian Polka’*) ten gehore brengen en ook veel over de achtergronden toelichten. Het publiek dacht vervolgens dat ik express veel ging uitweiden, om de spanning (‘blijft er nog tijd over om het nummer te spelen???’) op te voeren. Kortom: elke keer als ik nog iets wilde toevoegen over het nummer barstte het publiek in lachen uit.
 

‘Dramedie’

De gave om de lachers op mijn hand te krijgen, heb ik maar besloten uit te buiten. Tegenwoordig maak ik dan ook deel uit van een toneelgezelschap**), waar veel ruimte is voor eigen initiatief.
Onze recente voorstelling was een komedie, met een dramatische ondertoon (‘dramedie’). Zo komt in ons toneelstuk een dementerende moeder voor die we proberen in het heden te krijgen door ‘In ’t Groene Dal, in ’t Stille Dal’ te zingen. Mijn voorstel, om dit te begeleiden met de trekharmonica werd met open armen ontvangen.

Sjoukje de Bruin

Voor deze scène ben ik Sjoukje de Bruin postuum veel dank verschuldigd. Zij heeft in een vrij korte periode een gigantische hoeveel bladmuziek voor de tweerijer online gezet. ‘In ’t Groene Dal, in ’t Stille Dal’ kende ik alleen van naam. Maar via de zoekfunctie in mijn eigen Harmonicahoek, vond ik het nummer op haar site www.trekharmonicamuziek.com. Helaas is ze in 2010 overleden, maar haar website is gebleven. Zonder die bladmuziek was deze toneelscène beslist niet zo’n succes geworden! Dank aan degene, die deze site in de lucht houdt!


Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > Haagse Tongen         > 2012           > 2de kwartaal Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië