KLANK
3de kwartaal 2010
door Eduard Bekker

Bladmuziek

Droevig nieuws voor de liefhebbers van bladmuziek voor de tweerijer: onlangs zijn twee mensen overleden die daar een grote bijdrage aan hebben geleverd: Hans Elst en Sjoukje de Bruin. Maar van hun bijdragen blijven bereikbaar en zo blijven ze nog voortleven.

In deze digitale tijden lopen de dingen soms vreemd. Zowel met Hans Elst als met Sjoukje de Bruin heb ik veel contact gehad, maar hun bijdrage aan ‘mijn’ Harmonicahoek was er niet minder om.

Sjoukje de Bruin heeft een enorme verzameling bladmuziek voor de tweerijer aangelegd, die door iedereen is te downloaden. Door de consistente opbouw van www.trekharmonicamuziek.com was het heel makkelijk om onze zoekfunctie op www.harmonicahoek.nl hieraan te koppelen, zodat ook haar bijdragen in onze zoekresultaten verschijnen met uiteraard een directe link naar haar betreffende pagina, waar de muziek is te vinden. Vooralsnog blijft deze site in de lucht.

Hans Elst heeft zich ontfermd over het muziekprogramma TablEdit. Dit muzieknotatieprogramma heeft - dankzij Gert-Jan Kamphorst uit Amsterdam ook een prima mogelijkheid om muziek voor de tweerijer in te kloppen: de toetsnummers komen er dan automatisch bij.
Wel is het een hele klus om het programma onder de knie te krijgen: vooral als je zowel met de Windows- als de Mac-versie werkt, waar de menu-opties op twee heel verschillende plaatsen kunnen opduiken. Ook meerstemmige notaties zijn lastig: daar is een soort u-bocht handeling voor nodig. Maar als je het programma eenmaal beheerst, heb je ook wat!
Voor ongeveer 50 euro heb je dan de mogelijkheid om midi-bestanden te importeren, de muziek te converteren naar de gewenste toonsoort, te printen (en deze uitdraai eventueel met hulpsoftware om te zetten naar pdf) en als midi te exporteren.
Speciaal voor de trekharmonica heeft Hans Elst een uitgebreide handleiding geschreven, die – evenals het programma – is te downloaden op www.tabledit.com. Ook zijn site is nog steeds in de lucht: www.mycofun.nl.
 

Onlangs hebben we door omstandigheden even wat meer tijd gehad om ons weer eens over deze muziekverwerker te ontfermen. Rond de Kerst stuitte ik via de internetzender www.TradCan.be op een leuke uitvoering van een zwiefacher, gespeeld door de Fraunhofer Saitenklang. Na enig zoeken vond ik de bladmuziek hiervan weer heel ergens anders: op www.stammtischmusik.at/noten/zwiefache.htm. Een oeroude site inmiddels met een schat aan muziekstukken, in het leven geroepen door een gezelschap uit Klosterneuburg in Oostenrijk. Na enige transponeren en sleutelen (een extra uitdaging, omdat de maat steeds wisselt) hebben we weer een stuk kunnen toevoegen, te vinden op


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> De Accordeonspecialist.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > Haagse Tongen         > 2010           > 3de kwartaal Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië