KLANK
1ste kwartaal 2010
door Eduard Bekker

Wintertijd - steiertijd

Tja, mensen! Ik moet jullie wat bekennen: ik vind steiermuziek leuk! In Den Haag kun je zoiets bijna een onhebbelijke eigenschap noemen. Wordt de tweerijer al door een zekere elite een hoog ‘Kreatief met Kurk-gehalte’ toegedicht, met de kingsize trekkast uit Beieren is het helemaal goed raak. Of mis, zoals je het maar wilt zien.

Kerst

Meestal weet ik deze afwijking redelijk te verdoezelen. Maar rond de kerst krijg ik de kriebels. Dan loop ik zoekend op internet ineens tegen zo’n vette Beierse of Oostenrijkse deun aan. Als het er ook nog een video bij zit, is het helemaal bingo.
Het heeft met de kerst te maken, mezelf psychoanalyserend: we hebben ooit een paar keer de jaarwisseling doorgemaakt in Beieren. Rond die tijd is het daar extreem idyllisch.
U kent dat wel: bergen en heuvels met dichtbesneeuwd naaldhout, witbepoederde bergdorpjes, waar alleen de ramen oplichten in de avondschemering. Wandelingen langs de bergrand, met in de verte een blik op een klimmend treintje, klein, als ware het een modelspoorbaan. En ineens tijdens de schemering vanuit het diepe dal de klanken van een dorpskapel, die nieuwjaarsgelukwensend door een dorpje trekt. Kortom: een hoog romanticiteitsgehalte!

Fanfare

Even later zit je dan in de dorpsherberg je tegoed te doen aan wildbraten met een stevig glas Beiers bier, als de hele fanfare zich naar binnen wringt en nog lichtelijk valsklinkend door het temperatuurverschil, de ene zwierige wals na de ander inzet.
Ben je teruggekeerd in het Bauernhof, waar je resideert, dan klinken daar de steierklanken van de jonge dochter, die driftig aan het oefenen is voor Nieuwjaar.

Voor de niet ingewijden: de steier is een veelrijige trekharmonica, waarop de Beieraars, Oostenrijkers, Egeländers (Tjechen) en Oberkrajners (Slovenen) hun volksdeunen spelen. In Nederland wordt het instrument - zo de meute het al kan onderscheiden van de accordeon - snel in verband gebracht met in de oorlog foute, lederhosen dragende, oudjes.
 

Twinnies

En dat is heel gemeen. Want ook de jonge generatie weet de weg naar dit instrument te vinden. Zo vond ik, eigenlijk op zoek zijnde naar een video van iets heel anders, een fragment uit het Duitse tv-programma ‘Musikantenstadl’, waarbij twee 13-jarige hartsvriendinnen al steierend de zaal binnen komen rolschaatsen. Ik verwed dat als in Nederland hun kraker ‘Bayernmädels’ een paar keer tijdens prime-time op de radio zou worden gedraaid, het nog een winterhit worden ook! Want net als destijds met het toch wel suffe ‘Schnappi’ roept de deun vast bij menigeen herinneringen op aan de muziek tijdens de après-ski van de afgelopen vakantie.

Jong en Frisch

Maar zo zijn er nog wel meer gezelschappen te vinden van jonge tieners - opmerkelijk genoeg vooral dames - die zich enthousiast op de traditionele muziek hebben gestort. In Oostenrijk is dat bijvoorbeeld het jonge meidenclubje ‘Jung & Frisch’, dat optreedt tijdens traditionele dansavonden. In tegenstelling tot de ‘rollende rockmädels’ uit Beieren spelen zij echt traditioneel.

Dat wat mijn periodieke steiertick betreft: wie weet kunt u volgend jaar rond kerst een nieuwe oprisping op dit gebied van mij tegemoet zien!


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> Zweverink Muziek
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > Haagse Tongen         > 2010           > 1ste kwartaal Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)