Muziekhandel Oberstadt concentreert zich vooral op het accordeon

Er zit weer muziek in de Weimarstraat!

KLANK
1ste kwartaal 2009
door Eduard Bekker

Was Den Haag ooit rijk aan diverse muziekwinkels en -winkeltjes, de afgelopen decennia is daar lelijk de klad in gekomen. Gelukkig is het tij al een tijdje aan het keren.

Wat de balginstrumenten betreft was Den Haag lange tijd een witte vlek, terwijl er ooit een uitgebreide keuze aan muziekwinkels was, waar altijd wel een een accordeon of trekharmonica kon worden gehuurd.

Peter en dochter Iris Oberstadt in hun nieuwe winkel aan de Weimarstraat. De winkel verrijkt het  element ‘creatief en artistiek’, dat de gemeente dit deel van het winkelgebied heeft toebedacht.
  • Peter en dochter Iris Oberstadt in hun nieuwe winkel aan de Weimarstraat. De winkel verrijkt het element ‘creatief en artistiek’, dat de gemeente dit deel van het winkelgebied heeft toebedacht.


Maar daar is nu in één klap verandering in gekomen, nu Muziekhandel Oberstadt zich heeft gevestigd op Weimarstraat 17.
Dochter en buurtbewoonster Iris is al jaren een toegewijd accordeondocente. Vader Peter nam voor haar leerlingen regelmatig de reparatiekit ter hand, maar de huiselijke locatie bood geen ruimte voor meer. Die is er nu wel.

Leegstand

De Weimarstraat heeft jaren in het slop gezeten. Alhoewel het middendeel altijd wel is blijven floreren, rukten leegstand en verwaarlozing aan de kant van de Suezkade en de Valkenboslaan op. Ex-buurtbewoner en tv-presentator Cees Grimbergen, buurtactivist Arie Schagen en de voorzitter van de winkeliersvereniging Cees-Jan Kempenaar probeerden de afgelopen jaren deze tendens te stoppen - met wisselend succes.
 

Ook mensen die willen leren spelen op een diatonisch instrument, zoals een tweerijer harmonica, drierijer of concertina, kunnen bij Oberstadt terecht.
  • Ook mensen die willen leren spelen op een diatonisch instrument, zoals een tweerijer harmonica, drierijer of concertina, kunnen bij Oberstadt terecht.


Creatief en Artistiek

De gemeente kon het verval uiteindelijk niet meer met lede ogen aanzien en besloot in te grijpen. Zij kwam met een plan voor clustering: het concentreren van winkels met een specifiek segment in bepaalde delen van de straat. Het stuk tussen Suezkade en Regentesseplein, dat versneld in het slop was geraakt na het sluiten van Zwembad De Regentes, daar wil de gemeente nu vooral kunst, theater en andere vormen van creatieve nering stimuleren.
En dus is Muziekhandel Oberstadt in dit stukje Weimarstraat prima op zijn plaats.

Huiskamer

De afgelopen maanden is hard gewerkt om de oude winkelruimte een gastvrije en warme uitstraling te geven. Achterin de winkel is een huiskamersfeertje gecreëerd. Voor de klanten, die zich even rustig willen oriënteren onder het genot van een kopje koffie en een chocolaatje.

‘Doorslaande tongen’

Er zijn in de winkel ook gitaren en ritme-instrumenten (tamboerijnen en ‘samba-ballen’) te koop. Maar waar het in de winkel vooral om gaat zijn de instrumenten met ‘doorslaande tongen’: de trek-en mondharmonica’s en bovenal natuurlijk het forsere werk: de accordeon. Tevens zijn in de winkel oefenboeken verkrijgbaar voor deze instrumenten.
Kortom: er zit weer muziek in de Weimarstraat!


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > Haagse Tongen         > 2009           > 1ste kwartaal Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)