KLANK
4de kwartaal 2009
door Eduard Bekker

Harmonica Jim:

Diatonisch charmeur anno 1929

Tja, mensen! Ik moet jullie wat bekennen: ik ben retrofiel. Dat was even schrikken, toen ik het hoorde, maar toch kan ik me er redelijk mee redden.

Voor de mensen, die niet weten wat retrofiel is: het wordt ook wel de ‘Ziekte van Vroeger’ genoemd: dat je heimwee hebt naar je jeugd en soms zelfs nog extremer: de tijd vóór je jeugd, alsof je het zelf nog hebt meegemaakt.
 

Zo ben ik waarschijnlijk verslingerd geraakt aan de trekharmonica en het traditionele genre. Maar ook 78-toerenplaten die knerpend hun ooit populaire inhoud via de naald kenbaar maken, kunnen mij wel raken.
Zo hoorde ik ooit een fragment uit een oude tophit uit de jaren ’20: ‘Harmonica Jim’ van het ooit bekende KRO-radioduo Herman Tholen en Albert van Lier, ‘Harmonica Jim’ geheten. De laatste jaren moet ik er vaker aan denken, vooral door het tekstfragment ‘En alle meiden komen dra, want daar speelt Jim harmonica’.
Het lied gaat over bootsman Jim, die de slaap niet kan vatten en dan op het dek naar zijn trekharmonica grijpt. De ‘meiden komen dra’ – blijkbaar zelfs midden in de nacht – aangelokt door het geluid van de doorslaande tongen massaal op de muziek af, omdat ‘geen meisje hem kan weerstaan, als hij zich bij het spelen laat gaan’.

Misvatting

Bij de makers en vertolkers van dit lied moet sprake zijn van enkele misconcepties:

Radio West

Op Radio West is elke zondag het programma ‘Ouwe Joekels’ te beluisteren. Presentator Leen Huisman ging op mijn verzoek in om dit nummer te draaien. En Leen Huisman merkte het al terecht op bij de aankondiging van het nummer: de begeleiding berust bij een chromatische accordeon en niet bij een harmonica (het lied valt ook niet of nauwelijks te spelen of begeleiden op een diatonisch instrument).
Kortom: in dit lied uit 1929 werd overal misgeschoten, maar toch moet ik wel gniffelen bij de tekst.


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > Haagse Tongen         > 2009           > 4de kwartaal Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Groepsfoto Equinoccifest 2023 in Cambrils - Catalonië