De smalle ecologische nis van de trekharmonica in Den Haag

Niet in, maar wel dichtbij Den Haag: harmonicadag op het erf van biologische boerderij ‘Het Geertje’ tussen Zoetermeer en Zoeterwoude.
  • Niet in, maar wel dichtbij Den Haag: harmonicadag op het erf van biologische boerderij ‘Het Geertje’ tussen Zoetermeer en Zoeterwoude.


Ik woon in Den Haag en speel harmonica. Blijkbaar is dit iets wat als uniek wordt ervaren. Mensen die mij als straatmuzikant hebben gezien, kunnen het instrument zelden benoemen.

KLANK
4de kwartaal 2005
door Eduard Bekker

Wat je wel veel hoort is is dat nou een bandoleon (let op de spelling)?
Misschien komt dat door het spel van Karel Kraayenhof bij het huwelijk van Prins Willem Alexander en zijn vriendin Máxima Zorreguieta.
Karel Kraayenhof hanteerde daar de Bandoneon – een voor Nederlandse begrippen tamelijk exotisch balginstrument, wat toch aanmerkelijk minder het geval zou moeten zijn met de trekzak.

Guppies

Het doet me denken aan de tijd dat ik zelf gevangen voorntjes in mijn aquarium had en mensen dachten dat het ‘guppies’ waren, want Nederlandse vissen kenden ze niet.

Den Haag is dus geen trekharmonicastad. Het ‘volkse’ instrument laat zich niet verenigen met het snobistische karakter van de Hagenaars, waarvan bekend is, dat ze aardappels plegen te kopen in een vioolkist en waar dames vroeger als werkster gingen werken, om zelf een werkster te kunnen betalen, want tja, je eigen huis schoonmaker, dat stond toch te ‘armoeiig’.

Discussiërend in de speelgroep in het Haagse oefenpakhuis.
  • Discussiërend in de speelgroep in het Haagse oefenpakhuis.


Mannetje

Toch kwam er een keer een mannetje van in de 80 voorbij, dat aangenaam werd verrast door de klanken van onze harmonica- speelgroep, toen hij uit zijn hofjeswoning kwam. Hij keerde enthousiast terug met een oude Hohner Erica, waar hij heel verdienstelijk op bleek te kunnen spelen.
Hij vertelde dat het ooit mogelijk was om bij heel veel muziekwinkels in de stad een harmonica te huren, dus ooit is het toch wel anders geweest. Waarschijnlijk zal er in de arme buurten uit heimwee naar de streken waar men oorspronkelijk vandaan kwam menigmaal de trekzak zijn gehanteerd.

Maar plaatsen waar je het gevoel heb dat je op zijn plaats bent met je trekharmonica, zijn moeilijk te vinden.
Vaak sloeg de organisatie de plank mis, als ik werd uitgenodigd, en in een tochtige welkomsthal het binnenkomend publiek verwelkomen bij een discoparty, of – erger nog – een feest van succesvolle architecten, die al helemaal niet hadden begrepen, wat voor iets ‘die receptioniste van ons’ nou in vredesnaam had uitgenodigd’.

Maar zijn er locaties waar je aanwezigheid zeer wordt gewaardeerd:

Kortom: als je zelfs in Den Haag met de harmonica buiten de deur je hart kunt ophalen, dan is er ook elders in het land, als je goed zoekt in je eigen omgeving altijd wel iets te vinden waar je welkom bent als je harmonica speelt.

Van de voorbeelden die ik hierboven heb genoemd, kun je – uiteraard - op De Harmonicahoek diverse impressies aantreffen.


Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Archief       > Haagse Tongen         > 2005           > 4de kwartaal Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative
Symradern – een tweerijergroep uit Symra (Noorwegen)