Nijmegenaren steken gevluchte bevolkding hart onder de riem

Massale uitvoering volkslied Oekraïne

Mart Heijmans dirigeert het volkslied Ще не вмерла України (Oekraïne is nog niet vergaan).
  • Mart Heijmans dirigeert het volkslied Ще не вмерла України (Oekraïne is nog niet vergaan).
Videostill: Tonnie Hol & Erik Hell

Het zal niet vaak voorkomen dat een volkslied van een ander land zo massaal hier in het land wordt gespeeld. Het gaat om het volkslied van Oekraïne. De hymne heeft werkelijk de dramatiek in zich van een volk dat ondanks alle tegenwerking haar eigen weg naar de vrijheid zoekt en raakt daardoor veel mensen.

zaterdag 16 april 2022
door Eduard Bekker

Op 20 maart klonk het volkslied in een massale bijeenkomst aan de Nijmeegse Waalkade vele malen, al dan niet bijgestaand door door Oekraïense zangeressen die ook ander repertoire uit hun moederland lieten horen. Ook werd een minuut stilte gehouden.
Een aantal van de zangeressen zijn vluchtelingen die verblijven op twee passagiersboten in Nijmegen. Zij werden begeleid door een grote hoeveelheid muzikanten op allerlei verschillende muziekinstrumenten: van draailier tot blaasinstrument, van gitaar tot trekharmonica.

Deze sessies was een initiatief van Mart Heijmans, die een arrangement maakte. Hij vormt met all-round balgenist Mark Söhngen het duo Kruis en Mol. Daardoor was het ook wel logisch dat de hymne in F stond: de toonsoort waarin Mark die heeft geschreven voor de CF-trekharmonica. In deze toonsoort kan de melodie het beste worden meegezongen.

Hey Sokoly

Op een van de wandeltochten die Mark Söhngen heeft georganiseerd heb ik het Oekraïens-Poolse lied Hey Sokoly van hem geleerd. Was het soms geen toeval dat dit lied ook werd gezongen door een groep Oekraïense vrouwen tijdens deze samenkomst?


Bericht van een van onze sponsoren op Facebook:     
> De Accordeonspecialist
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2022         > Oekraïens volkslied Nijmegen Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative