Een tweede poging en hopelijk geen blauwtje

Doorslaande Tongen op de versiertoer

Tijdens de succesvolle Doorslaande Tongen van 2018 en 2019 is in meer groepen aandacht besteed aan het gebruik van akkoorden aan de discant en de akkoorden aan de baskant. Maar er is meer dan alleen kennis van omgang met akkoorden rechts en listig basgebruik links. Dat is het ‘versieren’ van een nummer.

van 27-29 mei 2022

Want als je goed luistert naar een professionele harmonicaspeler, dan zal het je opvallen dat je veel meer hoort dan alleen een basismelodie. Alles wat je eromheen hoort kun je versiering noemen. Dus nadat we in vorige edities aandacht aan akkoorden aan de discant en technieken aan de baskant hebben besteed, wordt het nu de hoogste tijd voor de versiertoer!

Het zal weer even wennen zijn na zo’n absurde periode, waarbij de eerste proging in 2020 al bij voorbaat niet was gepland en we de tweede in 2021 hebben geannuleerd, wegens de verscherpte corona-maatregelen net een week tevoren.

We hopen dat al die trekharmonicaliefhebbers hun instrument toch trouw zijn gebleven. Wij wel! En we kijken weer uit naar de vertrouwde sfeer van dit weekend, dat de afgelopen jaren elke keer weer een groot succes was en bovendien ook heel gezellig.
We hebben weer een prachtig stel docenten gevonden, dat wel raad weet met versieren. En mensen die met Ierse muziek bekend willen geraken kunnen ook aan hun trekken komen! Want wij hebben een enthousiaste docente daartoe bereid gevonden!
 

Dit weekend is tevens mogelijk gemaakt door de Stichting Volksmuziek Nederland, die initiatieven als deze met veel inzet ondersteunt.

De workshops

Romantisch versieren

De Harmonicahoek

voor gemiddelde spelers
Bij versieren hoort zeker een portie romantiek, dus we gaan wat romantische muziek versieren. Een Russisch lied, een Franse chanson, een musette-wals misschien, een lied van Schubert?

> Meer

Wat maakt een melodie ‘Iers’?

De Harmonicahoek

2-rijer G/C, D/G, A/D, B/C, C#/D of in overleg
Tijdens het weekend ‘Doorslaande Tongen’ gaan we in de cursus ‘Iers’ in op het aanleren van verschillende Ierse melodieën, zowel op het gehoor, of zoals de Ieren het zeggen:’playing by heart”, als van bladmuziek. En wat maakt een Ierse melodie Iers? Wat is de essentie van een tune? Maar we gaan vooral in op het aanleren van verschillende versieringen in de tunes, zoals rolls, triplets en swing.

> Meer

Maak er wat moois van!

De Harmonicahoek

Frans Tromp • gemiddeld tot gevorderd CF
Als je een melodie kunt spelen is dat niet het einde, maar begint het pas. Dan is het tijd om er een persoonlijke noot aan te geven. Om dat te doen bestaat er een grote trukendoos.

> Meer

"Wil jij met mij....?”

De Harmonicahoek

midden-niveau en hoger
We gaan diepe muzikale gesprekken voeren, we gaan elkaar muzikaal ondersteunen, we gaan elkaar uitdagen, lieflijke nootjes tegen elkaar uitspreken, of elkaar met je instrument schreeuwend tot een hoogtepunt stuwen....Daarvoor moet je je bewust zijn van je rol in je muzikale relatie, een rollenspel dus. In duo's, maar ook in een triootje, of zelfs met meer?

> Meer

Bericht van een van onze sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.
Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2022         > Doorslaande Tongen           > De workshops Hulp nodig als beginner?

Google Analytics Alternative