Wat maakt een melodie ‘Iers’?

Tijdens het weekend ‘Doorslaande Tongen’ gaan we in de cursus ‘Iers’ in op het aanleren van verschillende Ierse melodieën, zowel op het gehoor, of zoals de Ieren het zeggen:’playing by heart”, als van bladmuziek. En wat maakt een Ierse melodie Iers? Wat is de essentie van een tune? Maar we gaan vooral in op het aanleren van verschillende versieringen in de tunes, zoals rolls, triplets en swing

Mariëtte Kuipers-van Kooten
• 2-rijer G/C, D/G, A/D, B/C, C#/D of in overleg

Alle soorten stemmingen zijn welkom, maar aangezien de Ierse muziek in bepaalde toonsoorten ligt (D, G, A, Em, Am, dus de viooltoonaarden) is het heel handig als je een F# hebt op je instrument. Voorbeelden: G/C, D/G, A/D, B/C of C#/D.
C/F is echt niet handig, maar Onno heeft hier nog een D/G, A/D, G/C en een G/C/F, dus die kunnen geleend worden.

Zelf speel ik ruim 20 jaar in de Ierse stemming C#/D.

Ik ga proberen mijn liefde voor de Ierse muziek over te brengen tijdens de workshop!

Mariëtte is begonnen op een D/G, maar ik ontdekte al vrij snel de beperkingen voor de Ierse muziek. De muziek, het samen spelen en de gezelligheid tijdens de sessies raakte mij enorm, het voelde als een warm welkom! Met veel plezier speel ik ook al ongeveer 20 jaar met de band Malin, waarin we proberen de sfeer neer te zetten van de sessies zoals in Ierland, en dan vooral uit de streek co. Donegal, waar de violiste een tijd heeft gewoond.

Steun De Harmonicahoek Naar boven Terug   > Home     > Nieuwsarchief       > Nieuws uit 2021         > Doorslaande Tongen           > Mariëtte van Kooten Hulp nodig als beginner?
Bericht van een van onzer sponsors op Facebook:     
> Zweverink Muziek.

Google Analytics Alternative
De Beukenhof te Biezenmortel: het nieuwe onderkomen voor Doorslaande Tongen